GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Koninklijke oranjetaart

oranjefeest zonder suikers 

Geloof me; de zachtzoete oranje vulling van deze taart in combinatie met de knapperige bodem met daarop de romige witte topping en vers rood zacht fruit maakt dit oranjegebak echt koninklijk!
Gewoon zonder geraffineerde suikers!

Met dit oranjegebak wordt het écht feest!

Ken je dat? Zo ergens halverwege april, richting zomerjurkjes is er zo`n resetmoment (voor de spiegel).
Hoewel de zomervakantie lonkt heb je gelukkig nog voldoende tijd om te stoeien met een paar kilootjes minder.
Je besluit om taartjes en andere suikers te skippen.
Totdat er plotseling midden in de week een gelegenheid is die vraagt om iets lekkers bij de koffie.
Koningsdag! Tja wat is wijsheid?
Dit zijn van die typische momenten waarop ik vroeger het gevoel had net op gang te zijn en nu alweer op de rem te moeten staan. Waarbij de gevaarlijke gedachte van: "het heeft toch allemaal geen zin" er zomaar in kan sluipen.
Niet doen! Die gedachte is echt onnodig.
Want als je zelf aan de slag gaat met evenwichtige recepten maak je het eenvoudig om van te genieten.
En dat is een feest voor je lijf!
Want zonder suikers voel je je een stuk energieker.
Gun jezelf behalve dit recept het hele boek boordevol inspiratie voor een evenwichtige lifestyle!

 

Koninklijk gezonde taart

Een voorbeeld van een gezondere taart is dit oranjegebak.
De deegbodem bak je leeg en wordt gemaakt met oa. volkorenmeel en roomboter, waardoor je bloedsuikerspiegel niet piekt.
Daarmee voorkom je de ongezellige dip en gevaarlijke snaaimomenten.
De vulling is gemaakt van een combinatie van sinaasappel, banaan en wortel. Verrassend lekker!
De topping van roomkaas, aardbeien en bosbessen maakt het geheel onweerstaanbaar lekker.
Kom op we gaan de uitdaging aan.

Recept koninklijke oranjetaart

Voor 10 personen

Ingrediënten:

Voor het deeg:
150 gr. volkoren speltmeel
40 gr. griesmeel
60 gr. speltbloem
35 gr. honing
125 gr. roomboter
1 ei
1/4 tl. zout


voor de vulling:
2 bananen (niet overrijp)
4 perssinaasappelen
500 gr. wortelen 
6 blaadjes gelatine
75 gr. honing.
2 el. kaneel

Voor de topping:
400 gr. zuivelspread
50 gr. honing
200 gr. verse aardbeien
150 gr. bosbessen

Ook nodig: taartvorm van 24 cm. doorsnede.

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 gr. (hetelucht 170 gr.)
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de keukenmachine en draai er een soepele deegbal van.
(kan ook met de deeghaken van een mixer)
Bekleed de bakvorm op de bodem en langs de randen met het deeg. 
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.
Bak de bodem in 25 min. gaar.
Laat helemaal afkoelen.
Zet de lege bodem in de koelkast tot de vulling klaar is.

De vulling: 
Was en schil de wortels en kook ze in 500 ml. water helemaal gaar. 
Pers ondertussen de sinaasappelen uit en vang het sap op.
Laat de gelatineblaadjes 5 min. in koud water weken.
Pureer de wortels incl. het water, met de staafmixer in de pan en laat  afkoelen.
Voeg de banaan, kaneel, honing en 2/3 van het sinaasappelsap toe en pureer helemaal glad. 
Verwarm de rest van het sinaasappelsap in een steelpan en los de uitgeknepen gelatineblaadjes erin op.
Roer het mengsel door de wortelpuree en laat even afkoelen.
Giet het in de gebakken deegbodem en laat in de koelkast helemaal opstijven.

De topping:
Roer de honing door de zuivelspread en doe het in een spuitzak.
Garneer de taart en leg de aardbeien en bosbessen erop.

Tips: 
* ipv zuivelspread kan slagroom of plantaardige whippedcream van alpro ook.

*als je minder suiker gewend bent, kun je de zuivelspread ook ongezoet gebruiken.


«   »