
Ze ontstonden omdat er banaan op de fruitschaal lag die echt opgemaakt moest worden; Geweun kóstelijk!
Heerlijke muffins met banaan en pecannoten die je ook nog eens in een handomdraai maakt. Daar zijn deze het voorbeeld van. Om de muffin ondanks de banaan toch z`n luchtige structuur te laten behouden, voeg ik havermoutvlokken toe. Dit zorgt er ook nog eens voor dat deze muffin een gezond tussendoortje is. En als ontbijt is ìe ook al goedgekeurd hier thuis. Met het recept bak je er 12 in één keer. Kies voor kwalitatief goede siliconenvormen. En vet in het andere geval je muffinvorm heel goed in.
Havermoutvlokken
Als onderdeel in deze muffins kun je havermout of havervlokken gebruiken. Het verschil? Om havervlokken te maken, wordt de hele haverkorrel platgeslagen. Om havermout te maken wordt de haverkorrel voor het pletten doormidden geknipt en vervolgens gestoomd. Havermout is daardoor minder stevig van korrel. De variant in de supermarkt is vrijwel altijd de havermout. En is als ingrediënt in deze muffin helemaal prima. Havervlokken koop je bij zelfmalende molens. Kies je daarvoor dan krijgen deze muffins een extra knapperige bite. Verder zijn harde havervlokken ook reuze geschikt voor het maken van bijvoorbeeld knapperige cruesli. En die is dan meteen glutenvrij, want haver is een glutenvrij graan. Van de cruesli komt er een recept in mijn kookboek, wat naar verwachting half november verschijnt.
Recept voor 12 muffins met banaan en pecannoten
Ingrediënten:
200 gr. banaan (zonder schil)
2 eieren
100 gr. honing
100 ml. (koolzaad)olie
200 gr. volle yoghurt
100 gr. havermout
200 gr. zelfr. bakmeel (speltbloem)
1 tl. baksoda of bakpoeder
2 el. kaneel
1/2 tl. kardemom
snuf zout
garnering:
50 gr. pecannoten
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Hak de banaan fijn in een hakmolentje. Het hoeft daarbij niet helemaal glad te worden.
Klop in een kom de eieren, yoghurt, honing, olie en banaan door elkaar tot een luchtige massa.
Doe in een andere kom de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.
Voeg de droge ingrediënten toe aan het banaanmengsel en roer nog slechts heel kort.
Zet twee muffinvormen met elk 6 vormpjes klaar op een ovenrooster.
Schep in elk vormpje een sauslepel beslag.
Duw in elke muffinholte 3 pecannoten.
Zet het rooster in het midden van de oven en bak ze in 18 min. gaar.
Ze mogen in het midden nog een beetje wiebelig zijn, dat komt goed tijdens het afkoelen.
Tips
Als je een kleinere oven hebt, waar 1 vorm tegelijk in kan, dan zou ik alle ingrediënten halveren en ze per 6 bakken. 15 min. baktijd is dan voldoende.
Het beslag laten wachten tot de eerste vorm uit de oven komt, vermindert het smaakresultaat is mijn ervaring.
Geniet ervan!
Groetjes Marieke
Volg je al? @mariekekwakernaak