
Gebak voor een genietmoment!
Sinds zeker 10 jaar neem ik bakmixen mee op vakantie. Dat werkt als volgt. Ik weeg thuis alle droge ingrediënten voor het recept af. Dat gaat in een diepvrieszakje, daarop schrijf ik de naam van het recept, baktijd en oventemp. En dan koop ik op de plaats van bestemming de boter, eieren en honing erbij. Het is mijn manier om grip te houden op tussendoortjes en overtollige hoeveelheden (suiker)koekjes te voorkomen. Die controle is geruststellend. Daarbij hoort dan ook de onmisbare reistas met keukenhulpjes natuurlijk. Zo heb ik de mogelijkheid om het meteen te bewaren, vers te houden en weer mee te nemen in de koelbox. En het kan nog gekker, want in de beginjaren nam ik zelfs mijn kitchenaid mee om het brooddeeg te draaien. Later kwamen er echter steeds meer lokale franse bakkers met pain cereale en verdween die noodzaak. Vervolgens nam ik alleen recepten mee die je maakt zonder de keukenmachine. En die zijn ontzettend makkelijk en zo klaar.
Door een canadese kano gaan er geen zelfgemaakte bakmixen meer mee.
Nadat we dit voorjaar een canadese kano kochten rees het plan deze ook mee te nemen op vakantie. Dat betekent echter dat de dakkoffer er niet bij past. En de hoeveelheid bagage die mee kan dus aanzienlijk moest inkrimpen. Met als gevolg dat de bakmixen en de reistas keukenhulpen thuis bleven. Ja echt! Mogelijk kom ik met nieuwe ideeën in een notitieboekje thuis... Gewoon omdat ik in dat geval de controle loslaat en daarmee ruimte creëer creativiteit te ontdekken. Wow wat een uitdaging! Het recept voor de stam in dit blog is er één die al veel langer in dat bewuste notitieboekje staat, omdat ìe onweerstaanbaar lekker is!
Voor de aardbeien-bosvruchtenstam is het handig als je wel een keukenmachine hebt. De amandel cake is het lekkerst als je de eiwitten en de dooiers apart klopt.
Recept voor aardbeien-bosbessenstam
Ingrediënten:
4 eieren
50 gr. suiker
75 gr. amandelmeel
50 gr. griesmeel
75 gr. roomboter
snuf zout
Voor de vulling:
250 ml. slagroom
500 gr. mascarpone
50 gr. honing
Voor de garnering:
Aardbeien en bosbessen
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de (ultra pro) cakevorm royaal in met roomboter.
Splits de eieren van de dooiers.
Klop de eiwitten met een snuf zout en de suiker stijf in de keukenmachine.
Klop in een andere kom de dooiers met een scheutje honing romig.
Smelt de roomboter.
Meng het amandelmeel, griesmeel met de gesmolten boter en de geklopte eidooiers.
Giet dit mengsel voorzichtig bij het stijfgeslagen eiwit.
Klop dit met slechts enkele slagen van een spatel door elkaar. Zo kort mogelijk.
Het is niet erg als het niet helemaal gemengd is.
Probeer het volume van het eiwit in stand te houden.
Giet het mengsel in de vorm en bak hem 20-25 min.
Keer de cake uit de vorm en snij hem horizontaal door.
Klop de slagroom en de honing en meng met de mascarpone tot een glad geheel. Klop niet te lang, anders wordt de mascarpone dun.
Verdeel de helft van het mengsel op de eerste cakelaag met wat fruit erop.
Leg de tweede helft erop.
Bestrijk de bovenste helft met de rest van de room en garneer met rood fruit.
Je kunt het in de koelkast bewaren.
Geniet ervan!
Groetjes Marieke
@mariekekwakernaak