
Koekjes die gluten,-ei,-zuivelvrij zijn; en superlekker!
Al een tijdje staan ze op het lijstje om met jullie te delen.
Deze koekjes met een combinatie van amandel,- boekweitmeel zijn hier thuis een periode dé schoolkoekjes geweest. Niet persé vanwege hun glutenloosheid. Maar gewoon omdat ze lekker en voedzaam zijn. Echter zoals dat vaker gaat, inmiddels verdwenen uit het repertoire. Toen ik het laatst opzocht in het notitieboekje, herinnerde ik me niet hoe het nu ook alweer zat. Blijkbaar heb ik het in de loop van de tijd vaak aangepast, want het stond vol gekrabbelde aantekeningen en strepen.
Tijd voor een nieuwe versie.
Oké, bij deze de naar de laatste inzichten aangepaste variant van mijn glutenvrije jamcookie.

Structuur en smaak
In tegenstelling tot veel andere recepten is dit koekje niet suikervrij. Je kunt het wel bakken met honing en de suiker weglaten, maar het resultaat is een zacht en ietwat zompig koekje. (Proberen mag natuurlijk.)
De jam erin maakt de smaak verrassend fris.
Verder is de structuur stevig, een tikkie zanderig maar gewoon lekker.
Dus of je nu te dealen hebt met een allergie, of op zoek bent naar iets lekkers; is dit een prima optie om een koffiemoment aan te kleden.

jamcookies
voor ongeveer 16 koekjes
Ingrediënten:
125 gr. amandelmeel
125 gr. boekweitmeel
100 gr. witte basterdsuiker
1 el. kaneel
1 el. citroengras
1 snuf zout
80 ml. olijfolie (koolzaadolie kan ook)
50 ml. ijskoud water
1 pot rode jam (minder suikers)
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. (hetelucht 170)
Bekleed een bakplaat met bakpapier of sil. bakmat.
Doe in een royale mengkom de twee soorten meel, suiker kruiden, zout en olie.
Meng met de keukenmachine of mixer tot een samenhangend deeg.
Het deeg blijft lang rul en korrelig.
Voeg daarom als de machine draait steeds een klein scheutje van het koude water toe.
Hierdoor vormt zich een deegbal in de kom.
Kneed met je handen balletjes deeg ter grootte van een bitterbal.
Leg ze op de bakplaat met voldoende tussenruimte.
Duw met de bolle kant van een lepel een kuiltje in de deegballetjes en vul ze elk met een tl. jam.
Schuif de bakplaat één rand onder het midden in de oven.
Bak de koekjes 25 min.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bewaar ze in een luchtdicht afsluitbare kom, buiten de koelkast.
Tips:
* kies voor jam met minder suiker, of fruitspread. Deze varianten hebben een prima smaak, een simpele manier om te besparen op suiker.
*Je kunt het amandelmeel vervangen door 60 gr. griesmeel en 65 gr. speltbloem
*De suiker is door honing te vervangen, maar zal een ander resultaat geven.
*Wanneer je geen citroengraspoeder in huis hebt, kan de kaneel verdubbeld worden. Echter deze smaakmaker is een aanrader om in je voorraadkast te hebben.
©Maak het met Marieke
ACTIE: met code EETGELUK* is de verzending gratis!
*geldig op alle orders va. €29,50.