ACTIE!! set Proefschrift -€10,00 + GRATIS verzenden t/m 31-5

Bloemkool, zalm en hummus

Deze smakelijke bloemkool met hummus heeft een knapperige structuur door de korte kooktijd. In combinatie met de gerookte zalm is het geheel verrassend anders, ten opzichte van traditioneel gegaarde bloemkool. Ontdek hoe deze buitenissigheden leiden tot een verbazend lekker geheel.

In de afgelopen meivakantie vertrokken onze mannen voor een primitieve kampeertrip naar de ruige natuur van onze Belgische buren. Wij, onze dochter en ik, reisden op ons gemak en heerlijk ouderwets naar een grote stad voor een gezellige shopdag. Vooraf moest ik beloven niet op stap te gaan met zelf meegenomen boterhammen. Je moet weten dat ik in die laatste gewoonte grote voordelen  zie. Het betekent heerlijk bijkomen op een bankje in de zon met een bakje koffie uit de thermoskan. Los van het winkelrumoer, drukke paskamers en langdurige wachtrijen voor de kassa. Maar ze dacht er anders over, had daar steekhoudende argumenten voor en ik ging overstag. Op voorwaarde dat we `s avonds een nieuw receptidee zouden uitproberen. Ze ging akkoord. En hoe leuk: bloemkool op deze manier viel erg in de smaak; daarom nu  het recept ervan.

Trouwens in Maak het met Marieke staat ook een fantastisch veelgemaakt recept met bloemkool; probeer maar!

Huisgemaakte hummus

Voor dit bloemkoolrecept gebruik je hummus. Hummus uit een potje koop ik nooit, want huisgemaakt is vele malen lekkerder. Maar zelf maken deed ik net zo min, want hummus leek me altijd zo omgeven met een zweem van vage gezondheidsclaims... Maar op de keeper beschouwd is het smeersel op basis van kikkererwten betaalbaar, voedzaam en reuze lekker! En in dit recept een perfecte vervanger voor het standaard sausje. Probeer het ook op een broodje met rauwkost. Of een volkoren rijstwafel met zeezout en een laag komkommerplakjes erop. Zeker weten dat je vele malen langer verzadigd bent tov. een rijstwafel met ander beleg. Een geroosterde desemboterham met een laag humus en plakjes tomaat is ook feest!
Psssst... in het proefschrift staat nog zo`n fantastisch lekker recept met kikkererwten en broccoli. 

Recept voor bloemkool, zalm en hummus

Voor 4 personen

Ingrediënten:

1 Hollandse bloemkool
1 scheutje olijfolie
Peper/zout naar smaak
200 gr. gerookte zalm
3 el. gedroogde peterselie
6 el. zelfgemaakte humus
1 komkommer

Voor de humus

1 blik kikkererwten
1 el. Tahin pasta (sesampasta)
1 limoen, uitgeperst
1 klein teentje knoflook
peper/zout naar smaak
50 ml. extra vierge olijfolie
Ook nodig: Staafmixer

 

Zo maak je de hummus:

Giet het blik kikkererwten in een vergiet en spoel goed af met koud water. Laat uitlekken.
Doe alle andere ingrediënten in de beker van de staafmixer.
Voeg de kikkererwten in delen toe en pureer.

Voeg evt. wat water toe als het te dik wordt, maar maak het niet te dun, het moet een dikke smeerbare substantie blijven.

 

Zo maak je het bloemkoolrecept:

Boen de komkommer schoon met een microvezelspons onder stromend water.
Schaaf de komkommer in dunne plakjes op een mandoline.
Zet in een schaaltje apart.
Was en snijd de bloemkool in kleine roosjes van ongeveer 6 cm. 
Snijd de gerookte zalm in snippers.
Verwarm een pan met een dikke bodem, giet er een scheutje olijfolie in en zet de bloemkoolroosjes er in aan, maar bak ze niet bruin.
Giet er een heel klein beetje water bij en leg het deksel schuin op de pan.
Laat de bloemkool in 6-8 min. gaar smoren.
Giet af.
Voeg de zalmsnippers, peterselie en de hummus er aan toe en schep even om. 
Serveer meteen.

 

Tips:
*lekker  voor erbij:
Aardappelcrumble uit Maak het met Marieke
ACTIE: met code ZOMER* is de verzending gratis!
*geldig op alle orders va. €29,50. 
©Maak het met Marieke


«   »