GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Rollade in de oven

Het is eenvoudig om te doen zo`n rollade

Rollades koop ik meestal tbv. goede doelen.
Dat geeft denk ik een goed gevoel.
Bij thuiskomst gaan ze meteen in de vriezer, dat wel.
Om bewaard te worden voor een bijzondere gelegenheid.
Een stukje kwaliteitsvlees en dan ook nog een goed doel steunen.
Goed om te doen!
Wat ik nu ga doen is je het gemak vertellen waarmee je zo`n ding gaart, zonder dat ìe droog wordt. 

Namelijk door de oven het werk te laten doen.
Want dat risico wil je, zeker met een bijzondere gelegenheid, niet lopen.
Wij aten hem op maandag.
Een gewone werkdag.
Dat kan ook, het was om ruimte te maken in de vriezer.
Want er zijn momenteel verschillende goede-doelenacties, die uitnodigen tot nieuwe rollades in de vriezer. 
Voor bijzondere gelegenheden of niet.

 

Mals en gaar in de kern

Het is belangrijk om te onthouden dat je de gaarheid van de rollade het beste bepaalt aan de hand van de kerntemperatuur. Zo`n kernthermometer koop je in een kookwinkel of online, kost bijna niks en red je zelfvertrouwen. Er is namelijk niks vervelender dan zenuwen te hebben voor het moment waarop je de rollade aansnijdt.
Mals, droog, of niet gaar? Wat zou het zijn deze keer.
Dat is hiermee echt heel gemakkelijk te voorkomen.

Werkwijze voor in de oven

Ingrediënten:

ongeveer 1 kg. rollade (kip, kalkoen, rund of kippedijen.)
2 grote uien
400 gr. kastanjechampignons
2 grote trostomaten

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zorg ervoor dat de rollade op kamertemp. is. In ieder geval geheel ontdooid.

Leg de rollade in een ovenschaal met deksel.
Als je die niet hebt, gebruik dan een gietijzeren braadpan met deksel.
Leg bovenop de rollade een royale schijf roomboter samen met een forse scheut olijfolie.
Zet de gesloten ovenschaal of gesloten pan een uur tot 5 kwartier in het midden van de oven.
Was en snijd ondertussen de groenten.
Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak eerst de uien, voeg de champignons toe en als laatste de tomaten.
Laat dit even smoren met het deksel op de pan. 
Schakel daarna de hittebron uit.

Neem de pan of schaal met de rollade uit de oven. Let op: Erg heet!
Steek de kernthermometer tot in het midden van de rollade. Als de temp. tussen de 67 en 69 graden Celsius is, dan is het goed.
Laat de rollade een minuut of tien rusten en snijdt hem dan in dunne plakken.
Voeg de gebakken groenten toe aan de warme jus in de ovenschaal of braadpan en serveer.

 

Tip: Je kunt dit ook een dag van tevoren doen, bewaar de rollade zonder aan te snijden.
De volgende dag is de rollade is helemaal afgekoeld en daardoor kun je makkelijkere hele dunne plakjes snijden.
Verwarm de plakjes vlees en de groenten, heel zachtjes in een gesloten hapjespan. Daarmee voorkom je uitdrogen.

 

©Maak het met Marieke

 

 


«   »