Welkom!
In de schatkamer aan kennis over een gezondere leefstijl.
Want kennis is als een superkracht, als het aankomt op het veranderen van gewoonten.
Als je begrijpt hoe je lichaam werkt, wat goed voor je is en hoe levensstijl daaraan bijdraagt, maak je makkelijker meer bewuste keuzes.
Met kennis als bondgenoot verbeter je stap voor stap je gewoonten.   

Tips en weetjes
Hier vind je een diversiteit aan praktische tips en inspirerende podcasts.
Deze pagina is bedoeld om gedegen kennis en inzicht te verspreiden. Beluister boeiende podcasts om je kennis te vergroten. Duik in de informatie, laat je inspireren door de veelzijdigheid van wat hier te vinden is.
Maak gebruik van de tips die jou verder helpen.
Veel plezier tijdens je ontdekkingstocht!

 

 

1. Gezonder eten is lekkerder

Is gezond eten ook lekker eten? Jazeker, zegt smaakprofessor Peter Klosse in deze aflevering van Gezond Gesprek. Het probleem is alleen dat de voedingsindustrie onze smaakpapillen heeft gekaapt, en misschien wel verknoeit. Het goede nieuws is echter dat onze smaakpapillen open staan voor nieuwe ervaringen, en dat we gezond eten net zo lekker kunnen maken als we willen. 
Aanrader om te luisteren:

 

 

2. Eet vers

Er wordt zoveel geschreven over gezond eten. Moet je vetarm eten of juist suiker vermijden? Is ketogeen de oplossing, of toch maar vegan? Je zou er van in verwarring raken! De verwarring verdwijnt als je deze aflevering van Gezond Gesprek beluistert. Karine Hoenderdos sprak voor deze aflevering van Gezond Gesprek met de zeer ervaren diëtist Janet Noome. Haar ultieme voedingsadvies is samen te vatten in twee woorden: 'Eet vers'.
Beluister deze interessante podcast hier:

 

 

3. De innige band tussen je darmen en je brein

Je kent vast wel de vlinders in je buik bij verliefdheid. Of dat je ergens heel zenuwachtig voor bent en dan ineens diarree krijgt. Het zijn allebei voorbeelden van de innige band die er bestaat tussen de hersenen en de darmen. De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd! Hoe dat precies zit, legt gastro-enteroloog Robert Jan Brummer uit in deze intrigerende aflevering van Gezond Gesprek.
Luister deze aflevering hier:

 

 

4. Gezonde doelen

Arie Boomsma schreef het boek 'Volhard', over geduldig werken aan gezonde doelen. In deze aflevering van Gezond Gesprek geeft Boomsma heel veel praktische tips om gezonde gewoontes écht tot een succes te maken.

 

 

5. Alles over gluten en glutenvrij eten

Wat zijn gluten? Is het gezonder om glutenvrij te eten? En zo ja, hoe doe je dat? Diëtist Lisanne Bosch is gespecialiseerd in glutenvrij eten en vertelt er in deze aflevering van Gezond Gesprek alles over.

 

 

Onregelmatig werk en bioritme
Er is een piepklein plekje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je lichaam alles op de juiste tijd doet. Die biologische klok wordt met name beïnvloed door licht, maar ook voeding en beweging zijn van invloed. Hoe kun je leven volgens die biologische klok en wat gebeurt er als die klok ontregeld raakt, bijvoorbeeld door nachtdiensten of onregelmatig werken? Veel mensen krijgen dan last van vermoeidheid, maag-darmklachten of overgewicht. In deze podcast leer je hoe je je eigen ritme kunt ondersteunen, ook als je leven niet zo regelmatig verloopt. Met verrassende inzichten! Zoals: een calorie in de avond is een andere calorie dan die van de ochtend.

 

 

Lekkere trek

Herken je dit? ’s Avonds op de bank wil je niets liever dan koekjes eten. Of na een avond uit kun je de volgende dag blijven eten. Of je troost jezelf met chocolade na een zware dag. Het zijn allemaal vormen van honger, of van trek. Er zijn wel vijftien soorten, zegt diëtist Marie-José Torenvliet. Klik op onderstaande knop om deze podcast te beluisteren.

 

 

Goed ademhalen verlaagt stress en verbetert belangrijke lichaamsprocessen.

Ademen is van veel groter belang voor onze gezondheid dan we vaak denken. Ik luisterde deze interessante podcast van Arie Boomsma in zijn serie Over Routines.
Rüben Spapens, van Lekker Ademen, legt daarin uit waarom het beter is om door je neus adem te ademen en wat de voordelen hiervan zijn. Ook geeft hij een aantal handige tips hoe je efficiënter kan ademen. 
Wil je hier meer van weten? Klik op deze knop:

 

 

Alles over lichaamsvet
Wil je weten waarom je buurvrouw altijd slank blijft en jijzelf steeds een beetje zwaarder wordt?
Of hoe hormonen van invloed zijn op je lichaamsgewicht?
Luister dan naar deze aflevering van Gezond Gesprek met als onderwerp 'vet'!

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Zij weten alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Ons lichaamsvet is namelijk een actief orgaan. Lichaamsvet maakt hormonen, regelt honger en verzadiging, is een bron van energie maar kan ook je stofwisseling in de war schoppen.

Wil je afvallen? Luister dan naar deze aflevering voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.

 

 

Gezonder eten hoe hou je dat vol?

Je kunt jezelf wel voornemen om meer te bewegen en gezond te eten, maar vroeg of laat stranden veel goede voornemens. We moeten het ook niet hebben van onze wilskracht, zegt hoogleraar Vitaliteit David van Bodegom, werkzaam bij Leyden Academy On Vitality and Ageing. Hij zegt dat het véél slimmer is om je omgeving zo in te richten, dat je als vanzelf gezonder gaat leven. Dat heet 'nudgen', jezelf duwtjes geven in de goede richting.
Klik op:

 

Misschien probeer je al jaren af te vallen, en ga je steeds opnieuw weer op dieet. Of lukt het jou niet om die 10.000 stappen per dag te zetten, of probeer je tevergeefs de drank te laten staan. Dat is volkomen logisch, zegt psycholoog Dr. Heidi Stiegelis. Het komt omdat we ons gedrag pas kunnen veranderen als we ons brein trainen en mentaal fitter worden. Ze legt het uit in deze aflevering van Gezond Gesprek.

 

 

Je hebt het vast wel eens zien staan op verpakkingen van voedingsmiddelen in de supermarkt: het Nutri-Score logo. Volgens staatssecretaris Van Ooijen van het Ministerie van VWS gaat dit logo ons helpen bij het maken van meer gezonde keuzes in de supermarkt. Maar is dat ook echt zo, en hoe werkt dit logo nu precies? Daarover gaat dit gezond gesprek met diëtist Leroy van de Ree, het brein achter het bekende Instagram-account 'Voedingsweetjes'. Zijn, tikje rebelse, conclusie van het gesprek: "Kijk niet naar dit logo, want het geeft vooral veel verwarring."

 

 

Hoe wordt op dieet gaan leuk?
Een paar kilo’s eraf, een doel voor velen. Helaas is het niet zo makkelijk gezegd als gedaan. De snoeptrommel blijft je aanstaren en dat extra taartpuntje in het weekend is wel lekker. Hoe zorg je ervoor dat het je wel lukt? Welke stappen neem je, bewust of onbewust, om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt? Wouter Cornet, schrijver en psycholoog, weet als geen ander hoe het is om steeds terug te vallen in oude patronen. Hij had enkele jaren geleden obesitas maar door het omgooien van zijn dieet en een andere mindset is hij 33 kilo afgevallen.