Blogs

Witlofsalade

WitlofsaladeDeze salade verrast je ongetwijfeld! Dit vanwege de super goede samenwerking van zowel de smaken als structuren erin.De toevoeging van sappige komkommer, knapperige wortelrasp en smeuïg ei maakt dit tot een absolute topper!Dit fantastische recept ontstond nadat op een goed moment, mijn werkdag korter bleek dan mijn takenlijst.Tijdgebrek vraagt dan om improvisatie.Tijd inhalenSinds jaar en dag eet ik witlof voornamelijk uit de oven. Rauw leek me niks. Zo stond ook deze dag witlof uit de oven gepland.Echter mijn uit de hand gelopen werkprogramma, dwong me na te denken over een alternatief. Aangezien de benodigde oventijd verdampt bleek. Tijd inhalen op zulke momenten doe ik vrijwel altijd door te blijven bij wat er gepland stond, en daarin een versnelling aan te brengen. In dit geval door de groente ongekookt te verwerken.Improvisatie verrassend positiefBovenstaand voorbeeld komt zeer geregeld voor, waardoor een aanzienlijk deel van de recepten in mijn kookboeken ontstaat op onverwachte momenten!Natuurlijk promoot ik het werken in een gestructureerde planning. Dat geeft houvast en overzicht. Tegelijk maakt gedwongen improviseren een enorme, ongedachte creativiteit los. Zo bekeken zit er veel positiviteit in een verkeerd ingeschatte tijdsindeling. 

Lees meer »

Wortel-eirolletjes

Wortel-eirolletjesDit is een gezond rolletje van gebakken ei, gevuld met roomkaas, geraspte wortel en zilveruitjes. De combinatie van het zachte ei met de smeuïge roomkaas en de knapperige structuur van de groenten geeft je de perfecte bite.Je maakt het eenvoudig zonder vlees of vis en naar smaak net zo pittig als je wilt. Bovendien is dit glutenvrij.

Lees meer »

Brownies

Brownies Deze chocolade brownies zijn niet wat het lijkt.Deze maak je namelijk zonder suiker, glutenvrij en zelfs zonder ei. De structuur is klef en zompig, zoals dat hoort. De smaak heerlijk chocoladig. En in combinatie met de pindakaas verbazend lekker! De neiging om na de eerste ook een volgende en de daaropvolgende te willen eten ontbreekt.Gelukkig! Daarom laat ik dit je graag proeven.

Lees meer »

Groenten uit de oven

Groenten uit de ovenZo`n ovenschaal boordevol geroosterde groenten is snel gemaakt, brengt kleur en smaak op je bord, en ongemerkt eet je meer groenten. En dat laatste is de grootste winst.Lekker op een bedje van noedels of mie-nestjes met een kippenpootje erbij. Wat ervan overblijft verwerk je in een soep of bladerdeegflap.Serveer deze geroosterde groenten met een warm satésausje of yoghurt-mosterddip.Wat je lekker vindt! Drukke werkdagDeze hoeveelheid groenten in één keer in de oven, zorgt er meestal voor dat er nogal wat overblijft. Et voilà! Daarmee heb je de starter voor later in de week, zodat er dan minder tijd nodig is voor een lekkere maaltijd. En dat werkt erg handig op een drukke dag.Bespaart geld en tijdZelf houd ik erg van deze manier van werken, omdat het veel voordelen in zich heeft.Zo maak je niet alleen alles op,  je benut ook efficiënt je (koelkast)voorraad,  je bedenkt makkelijker wat je wilt eten (je hebt tenslotte al het begin) en het bespaart geld en tijd bij het koken. Tel uit je winst.Minder energieTussen de regels door vind je deze voordelen ook in de recepten in mijn kookboeken. Zo maak je je nieuwe gewoonten eigen. En een gewoonte vraagt geen energie, want die draait op de automatische piloot. Handig hoor!Moeizame etersZet bij dit recept trucjes in, waarmee je moeizame eters over de streep trekt. Kijk; hoeveel handigheid er ook in je kookplanning zit, uiteindelijk wil je dat ze allemaal lekker mee-eten.Daarom vind je onder deze receptbeschrijving aanvullende tips die daarbij helpen.

Lees meer »

Perentaart met roomvulling

Perentaart met roomvullingJe gelooft het of niet, maar dit is een superlekker taartje! De knapperige haverbodem met een roomvulling van slagroom en plakjes peer vormen een perfecte combinatie van smaak en structuur! Moeilijk om te maken is `ie niet en gekke ingrediënten heb je er ook niet voor nodig. Het recept lijkt een beetje op de heerlijke galette met sinaasappel en aardbeien uit Huisgemaakt met Marieke.Dus als ìe in de smaak valt kun je zo aan de slag met die variant.Trouwens de aardbeien die in dat recept nodig zijn, vind je in de winter gewoon in de diepvries van de supermarkt.Heb je Huisgemaakt met Marieke nog niet? Bestel hem dan hier.

Lees meer »

Chocootje met kokos

Bounty`sHuisgemaakte bounty`s zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gemakkelijk te maken.Met slechts een aantal ingrediënten serveer je zo`n lekker chocootje bij de thee. Het feit dat je deze zelf maakt voorkomt een overdosis suiker, en tegelijk geniet je heel bewust van wat je eet.

Lees meer »

Eierkoeken

EierkoekenHerken je dit? Het is vakantie en dat betekent erop uit. Met een zak krentenbollen en eierkoeken in je tas trek je de deur achter je dicht. Koffie in de thermoskan. En weg is ze.Herkenbaar!

Lees meer »

Chocolade-pindablokjes

Nieuwe uitgave Maak het met Marieke In dit blog deel ik een recept uit Maak het met Marieke.Het allereerste kookboek wat in november 2021 voor het eerst op de markt kwam. Hiervan liggen bijna 4000 exemplaren op keukentafels in heel Nederland en daarbuiten.Het boek is momenteel definitief uitverkocht.Vraag naar uitverkocht boekNaar dit kookboek blijft echter aanhoudend veel vraag. Zowel bestaande als nieuwe lezers willen ook deze loot aan de stam van Maak het met Marieke maar wat graag weer terug. Voor zichzelf. Of om cadeau te doen aan (schoon)dochters, vriendinnen, buren en collega`s.Daarom is er nu goed nieuws! Nieuw jasjeHet boek komt terug in de verkoop!Naar verwachting verschijnt het medio november 2024 in een totaal nieuw jasje.Dat betekent niet alleen dat we het boek voorzien van een  eigentijdse vormgeving, nieuwe foto`s van alle recepten, maar ook de receptbeschrijving ondergaat een update.De inmiddels door velen omarmde klassiekers komen er absoluut in terug.Er maken echter ook recepten plaats voor nieuwe uitvindingen.En de lessen die ik van jullie heb geleerd neem ik uiteraard mee in de tips en weetjes van dit nieuwe boek.Kortom bij gezondheid komt er een nieuw boek wat voor iedereen waardevol is. Ook wanneer je eerdere uitgaven al hebt. 

Lees meer »