Aardappelsalade met bietjes en vijgen

Aardappelsalade met bietjes en vijgen

Dit recept popte deze week in mijn hoofd op, tijdens het ramen zemen en was tot onze verbazing: Heurrrlukk!  
Wat het zo lekker maakt is de mix van smaken.
De zoete vijgen en bietjes passen perfect bij het zoute van de ham en fetakaas, terwijl de krulsla en krieltjes het tot een complete maaltijd maakt, die ook nog eens snel klaar is.
Elke hap heeft iets zachts, knapperigs, zoets én hartigs tegelijk.

Vijgen uit eigen tuin
De aanleiding ervoor is het volgende.
Een Zeeuwse mevrouw vroeg me laatst om een recept met vijgen. Ze heeft dit jaar een enorme oogst vijgen in haar tuin.
Ik mocht ze ophalen om recepten te maken.
Maar helaas wonen we te ver uit elkaar.
Dus kocht ik een paar van die mooie, rijpe vijgen en ging aan de slag.
Dit is een kleurrijk en smaakvol gerecht dat zoet, zout en hartig combineert.

Spannend
Ik snap dat dit recept best spannend klinkt. Maar geloof me: de rode bietjes proef je nauwelijks.
Ze worden heel fijn geraspt, waardoor ze bijna verdwijnen in je mond. Daardoor eet je er veel van zonder dat je het merkt, terwijl je meteen de gezonde voordelen mee pakt.
Tel uit je winst!

recept Aardappelsalade met bietjes en vijgen

Hoofdmaaltijd voor 2-3 personen

Ingrediënten

75 g rauwe ham (of rookvlees)
2 uien
200 g krulsla (gewassen)
350 g krieltjes (gegaard)
500 g rode biet (gegaard, schoon gewicht)
150 g fetakaas (of gerookte kipfilet)
5 verse vijgen
peper en zout

Zo maak je het

Verwarm een koekenpan met dikke bodem. 
Snijd de rauwe ham in dunne reepjes en bak het zachtjes uit in de koekenpan. 
Schil en snijd de uien in dunne ringen en voeg toe aan de ham, laat het bruin bakken en garen. Leg een deksel op de pan. 
Verwarm een andere koekenpan.
Smelt een klontje roomboter erin en bak de krieltjes rondom aan, zet de hittebron half hoog en laat ze zachtjes garen.
Rasp de bietjes zeer fijn voeg toe aan het mengsel met ham en ui, roer door en laat zachtjes meewarmen. 
Snijd de sla fijn en doe in een royale saladekom.
Snijd de fetakaas in blokjes en voeg toe.
Voeg de gebakken krieltjes, bietjes, uien en ham toe.
Bestrooi met zout en peper en schep alles door elkaar.
Halveer de vijgen en snijd in dunne parten.
Garneer hiermee de salade en serveer direct.

Tips
* Een deksel op de koekenpan tijdens het bakken van de uien, zorgt ervoor dat ze beter en sneller garen. Gebruik hiervoor gerust een deksel dat bij een andere pan hoort, de maat komt niet heel krap. 
* Vervang de fetakaas door gerookte kipfilet.
* Vervang de krieltjes door gewoon gegaarde aardappelen in blokjes te snijden. 
* Deze salade is een hoofdmaaltijd en verzadigt langdurig. 


Ãltijd lekker eten? Bestel nu de kookboeken!