ACTIE!! set Proefschrift -€10,00 + GRATIS verzenden t/m 31-5

Ceasarsalade

Deze  gewone botersla is erg lekker, omdat ìe goed gevuld is met extra ingrediënten. Onder andere met mais, kip, komkommer en paprika en tomaat. De structuur van de salade is een fijne afwisseling van knapperig en zacht. Dat voorkomt niet alleen het konijn-gevoel, maar het eet vooral lekker weg. En dat is met een salade als dit precies de bedoeling. Schep gerust een groot bord vol evt. met zelfgemaakte frites, wat gebakken aardappelen of deze lekkere Quiche.Zo geniet je heerlijk Hollands en simpel!  Oh ja.. check ook de tips onder het recept, zodat je volop kunt variëren.

Lees meer »

Pilav

Deze zomer leerde ik tijdens onze vakantie in Italië oa. dat de meeste smaakbommetjes bestaan uit weinig ingrediënten. Italianen kunnen dat meesterlijk wat mij betreft. Het is heel ontspannend dat de  lekkerste gerechten zeer eenvoudig zijn. Op dit punt zit ik met de Italianen volledig op één lijn.PilavDeze pilav is daar een voorbeeld van.Het recept ervoor heb ik jaren geleden een keertje gemaakt. Maar was in de vergeethoek terecht gekomen. Tot vandaag.

Lees meer »

Bietensalade met nectarine

Deze smaken van zoete nectarine, de stevige biet en de nieuwe haring verrassen je ongetwijfeld. Maarre….  geen liefhebber van vis?  Maak dit recept met gerookte kipfilet, geitenkaas of feta!Het is verbazend lekker, omdat structuur en smaak matchen met elkaar!De nieuwe haring maakt het helemaal af en zou er zomaar voor kunnen zorgen dat dit recept een blijvertje wordt bij jou thuis.Tja, vers en zelfgemaakt daar maak ik graag iedereen enthousiast voor. En echt mensen, dat is gewoon het allerlekkerst!En het simpelst, daarover lees je alles in het proefschrift.Je hoeft er niks geen gekke streken voor uit te halen.Kook eenvoudig en vers met recepten uit het proefschrift en Maak het met Marieke.En daar hoeft niets meer bij, laat de zakjes en pakjes maar voor wat ze zijn.

Lees meer »

Italiaanse stoof

Stresa, Lago Maggiore augustus 2021.Langer dan we van plan waren bleven we aan het meer. Echter ondanks het late tijdstip kookten we toch thuis. Aangezien ik `s morgens verse hamburgers in de koelkast had gelegd. Die dag ontstond er een nieuw recept. Zomaar. Deze fantastische Italiaanse stoof. Vermoedelijk aangestoken door alle indrukken van die dag....De geuren op de markt en de restaurants, de smaken, de verse ingrediënten; alles was één groot feest van herkenning terwijl ik er voor de eerste keer was... Daar begrijpen ze wat bij de kern blijven aan meerwaarde oplevert. Namelijk een bord bomvol smaak!

Lees meer »

Bloemkool, zalm en hummus

Deze smakelijke bloemkool met hummus heeft een knapperige structuur door de korte kooktijd. In combinatie met de gerookte zalm is het geheel verrassend anders, ten opzichte van traditioneel gegaarde bloemkool. Ontdek hoe deze buitenissigheden leiden tot een verbazend lekker geheel.

Lees meer »

Ovenschotel met spruitjes, dadels en noten

Het heeft alles te maken met het interview in Terdege. Waardoor dit spruitjesrecept er nu is.  Ze stelden de vraag welke groenten er niet in mijn boek staan. Waarop ik met een knipoog het antwoord gaf; spruitjes. Verder vroeg de journalist van het RD  om een goed recept voor spruitjes. Het mocht er één zijn voor spruitjes-haters voegde hij er aan toe. Alles bij elkaar genomen liet ik me uitdagen om met deze mini-kooltjes aan de slag te gaan. In een ultieme poging om deze gezonde groente nu eens écht lekker te serveren. Doe je mee? Lees verder en ontdek of het een geslaagd experiment werd.

Lees meer »

Griesmeelpudding met aardbeiensaus

Het smaakte naar sigaren. De griesmeelpudding die wij vrijdag aten. We ontvingen visite en omdat ik geen twee dingen tegelijk kan: praten en koken. Leek het me handig om alles van te voren klaar te maken.  We hadden net enorm genoten van de lasagne van blz. 218. Aan alle kanten had ik een veer op mijn hoed. Toen ik vroeg of ze hielden van griesmeelpudding blz. 228 knikten ze. Na de lasagne wilden ze deze wel proeven. Helaas.... Die van mij was met veel te veel haast gekookt, waardoor het verrookt smaakte. Jammer, want als je hem met beleid kookt dan is ìe zooo lekker. Zeker met de aardebeiensaus erbij. Die kan zowel warm als koud erbij geserveerd worden.  

Lees meer »

Rollade in de oven

Rollades koop ik meestal tbv. goede doelen. Dat geeft denk ik een goed gevoel.Bij thuiskomst gaan ze meteen in de vriezer, dat wel.Om bewaard te worden voor een bijzondere gelegenheid.Een stukje kwaliteitsvlees en dan ook nog een goed doel steunen.Goed om te doen! Wat ik nu ga doen is je het gemak vertellen waarmee je zo`n ding gaart, zonder dat ìe droog wordt. 

Lees meer »

Ovenschotel met zuurkool, mango en paprika

Zeg de saaie zuurkool met worst maar vaarwel. Deze nieuwe variant is veel gezelliger!Want het is een heerlijke ovenschotel gevuld met verse zuurkool, mango, banaan, paprika en aardappelpuree. De combinatie die ervoor zorgt dat dit recept een blijvertje is, waarmee je zelfs kinderen blij zal maken. Nadat ik plotseling uitgewerkt was achter mijn computer, door een internetstoring, bedacht ik dit nieuwe recept.Terwijl ik een stevige wandeling maakte. De kille winterdag nodigt uit om binnen te zorgen voor warmte.Precies de tegenhanger van het koude buiten. Comfortfood.

Lees meer »

Stoofperen

Ze vertelde me dat ze de stoofperentaart sneller zou maken als ik erbij verteld had hoe je de stoofperen klaarmaakt. Een tijdje dacht ik daarover na. Je moet weten dat het klusje van stoofperen garen iets is wat ik bijna blindelings doe. En wat in de winter soms wekelijks terugkeert. Want ook al heb je er nog niks van gegeten. De geuren van peertjes en kaneel die zich door het huis verspreiden associeer je met gezelligheid, wintertijd en knusheid. Wij eten ze ipv. appelmoes bij de warme maaltijd. Maar lusten er ook pap van, als onderdeel in een laagjesdessert. Of gewoon op een plakje cake met een klodder versgeklopte slagroom! Daarom vandaag het recept.

Lees meer »