Ceasarsalade

Deze  gewone botersla is erg lekker, omdat ìe goed gevuld is met extra ingrediënten. Onder andere met mais, kip, komkommer en paprika en tomaat. De structuur van de salade is een fijne afwisseling van knapperig en zacht. Dat voorkomt niet alleen het konijn-gevoel, maar het eet vooral lekker weg. En dat is met een salade als dit precies de bedoeling. Schep gerust een groot bord vol evt. met zelfgemaakte frites, wat gebakken aardappelen of deze lekkere Quiche.Zo geniet je heerlijk Hollands en simpel!  Oh ja.. check ook de tips onder het recept, zodat je volop kunt variëren.

Lees meer »

Pilav

Tijdens onze vakantie in Italië leerde ik oa. dat echte smaakbommetjes bestaan uit weinig ingrediënten. Italianen beheersen die kunst meesterlijk wat mij betreft. Het is een ontspannende wetenschap dat de lekkerste gerechten zeer eenvoudig zijn qua (hoeveelheid) ingrediënten. Op dit punt zit ik met de Italianen volledig op één lijn.PilavDeze pilav is daar een voorbeeld van.Het recept ervoor heb ik jaren geleden een keertje gemaakt. Maar was in de vergeethoek terecht gekomen. Tot vandaag.

Lees meer »

Italiaanse stoof

Stresa, Lago Maggiore augustus 2021.Langer dan we van plan waren bleven we aan het meer. Echter ondanks het late tijdstip kookten we toch thuis. Aangezien ik `s morgens verse hamburgers in de koelkast had gelegd. Die dag ontstond er een nieuw recept. Zomaar. Deze fantastische Italiaanse stoof. Vermoedelijk aangestoken door alle indrukken van die dag....De geuren op de markt en de restaurants, de smaken, de verse ingrediënten; alles was één groot feest van herkenning terwijl ik er voor de eerste keer was... Daar begrijpen ze wat bij de kern blijven aan meerwaarde oplevert. Namelijk een bord bomvol smaak!

Lees meer »

Ovenschotel met spruitjes, dadels en noten

Het heeft alles te maken met het interview in Terdege. Waardoor dit spruitjesrecept er nu is.  Ze stelden de vraag welke groenten er niet in mijn boek staan. Waarop ik met een knipoog het antwoord gaf; spruitjes. Verder vroeg de journalist van het RD  om een goed recept voor spruitjes. Het mocht er één zijn voor spruitjes-haters voegde hij er aan toe. Alles bij elkaar genomen liet ik me uitdagen om met deze mini-kooltjes aan de slag te gaan. In een ultieme poging om deze gezonde groente nu eens écht lekker te serveren. Doe je mee? Lees verder en ontdek of het een geslaagd experiment werd.

Lees meer »

Griesmeelpudding met aardbeiensaus

Als je bovenstaande echter even laat voor wat het is. Dan is griesmeelpudding wat mij betreft een grote aanrader. Je kunt het zowel koud als warm eten. De hoeveelheid griesmeel die je gebruikt bepaalt of het een zeer stevige of juiste wat wiebelige pudding wordt. Griesmeel is een product wat ik ook vaak in baksels gebruik. Je vindt het in de meeste supers in het schap waar ook de zakken meel en pakjes puddingpoeders staan. Online kun je ook gemakkelijk een speltvariant bestellen. Het fijne aan griesmeel in baksels vind ik dat het makkelijk vocht opneemt en daarom voorkomt dat iets te snel klef wordt.

Lees meer »

Ovenschotel met zuurkool, mango en paprika

Zeg de saaie zuurkool met worst maar vaarwel. Deze nieuwe variant is veel gezelliger!Want het is een heerlijke ovenschotel gevuld met verse zuurkool, mango, banaan, paprika en aardappelpuree. De combinatie die ervoor zorgt dat dit recept een blijvertje is, waarmee je zelfs kinderen blij zal maken. Nadat ik plotseling uitgewerkt was achter mijn computer, door een internetstoring, bedacht ik dit nieuwe recept.Terwijl ik een stevige wandeling maakte. De kille winterdag nodigt uit om binnen te zorgen voor warmte.Precies de tegenhanger van het koude buiten. Comfortfood.

Lees meer »

Stoofperen

Ze vertelde me dat ze de stoofperentaart sneller zou maken als ik erbij verteld had hoe je de stoofperen klaarmaakt. Een tijdje dacht ik daarover na. Je moet weten dat het klusje van stoofperen garen iets is wat ik bijna blindelings doe. En wat in de winter soms wekelijks terugkeert. Want ook al heb je er nog niks van gegeten. De geuren van peertjes en kaneel die zich door het huis verspreiden associeer je met gezelligheid, wintertijd en knusheid. Wij eten ze ipv. appelmoes bij de warme maaltijd. Maar lusten er ook pap van, als onderdeel in een laagjesdessert. Of gewoon op een plakje cake met een klodder versgeklopte slagroom! Daarom vandaag het recept.

Lees meer »

Macaroni

Wat is het geheim van een lekkere macaroni? Dit zijn de belangrijkste twee. Als eerste: het krokant uitgebakken gehakt. Aangezien dat de structuur van je macaroni bepaalt. Neem daarom de tijd om dit goed uit te bakken. Het tweede geheim is de saus niet laten sudderen, snel werken dus. Dat betekent dat je de tomatenpuree en de paprika slechts kort verwarmt. Zo komt er weinig vocht vrij, waardoor de macaroni niet kleffig wordt.

Lees meer »