Stoofpotje met kip

Dit stoofpotje met prei, pompoen en paprika is verrassend smakelijk en makkelijk te maken. Kortom heerlijk herfst.

Zodra ik hier thuis om inspirerende eet-ideeën vraag, dan gebeurt er  iets aandoenlijks. Om te beginnen denken ze meteen mee én besparen ze me keuzestress. Wat blijkt uit het feit dat ik vrijwel altijd mag kiezen uit varianten die beginnen met een P. Goed afgebakend toch? Maar gek genoeg komen in die opsomming van p`s bijvoorbeeld prei, pompoen en paprika nooit voor. Daarentegen zijn pannenkoeken, patat en pizza steevast oververtegenwoordigd. Overigens zijn de echt goede varianten daarvan heerlijk. Zo lekker dat ze in beide boeken een plekje hebben.

Maar de combinatie van prei, pompoen, paprika en kip is heerlijk in een stoofpotje, zoals in dit recept. De groenten matchen heel goed met de gebakken uien uit het recept.
En het levert je veel kleur en smaak op je bord. Deze groenten zijn het lekkerst als ze kort garen, dus is het snel gemaakt.
Lekker aan de slag!


Recept voor stoofpotje met kip

 

Ingrediënten:
2 grote kippenpoten (en/of 4-6 kleine pootjes) gekruid
3 uien
1 kleine biologische pompoen
1 prei (middelgroot)
1 paprika
1 tl. paprikapoeder
2 tl. kurkuma of kerriepoeder
peper en zout naar smaak

Voor de saus:
50 gr. roomboter
50 gr. bloem
500 ml. kokend water
2 bouillonblokjes

Zo maak je het:

Schaaf of snijd de uien in dunne ringen.
Verhit in een braadpan met dikke bodem een royale scheut olijfolie.
Bak hierin de uien en de kruiden zacht en glazig, maar laat ze niet verbranden.
Schep de uiringen uit de pan op een bord.

Giet een scheut olijfolie in de warme pan en bak de kippenpoten rondom even aan.
Verdeel nu de gebakken uien rondom en over de kip, dek de kip een beetje toe.
Leg het deksel op de pan en zet de warmtebron lager.
Laat het 20 min. smoren met het deksel op de pan.

Was en snijd ondertussen de prei en de paprika.
Schraap de pitjes uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Voeg de groenten toe aan de pan en leg nu de kippenpoten bovenop de groenten.

Leg het deksel erop en laat het op laag vuur nog 10 minuten smoren, ongeveer tot je de saus gemaakt hebt.

Voor de saus:
Smelt in een steelpan de boter.
Voeg de bloem toe en klop met een garde even goed door. Laat dit mengsel een paar minuutjes garen.
Los de bouillonblokjes op in het kokende water.
Giet nu al roerende de bouillon in delen bij het botermengsel.
Voeg steeds wat bouillon toe als de rest is opgenomen.
Klop goed door, zodat er een klontjesvrije en goed gebonden saus ontstaat.

Giet de saus in de pan met de groenten en de kip.
Laat het nog even een paar minuutjes doorwarmen. Voeg evt nog wat zout en peper toe.

©Maak het met Marieke

Tips:
*Volg het recept en voeg de groenten pas later toe aan de kip, anders wordt de pompoen melig en de prei slap.

*Serveer de stoofpot met (zilvervlies)rijst