Stoofperen

Stoofperen die de knusheid zelf zijn.

Ze vertelde me dat ze de stoofperentaart sneller zou maken als ik erbij verteld had hoe je de stoofperen klaarmaakt. Een tijdje dacht ik daarover na. Je moet weten dat het klusje van stoofperen garen iets is wat ik bijna blindelings doe. En wat in de winter soms wekelijks terugkeert. Want ook al heb je er nog niks van gegeten. De geuren van peertjes en kaneel die zich door het huis verspreiden associeer je met gezelligheid, wintertijd en knusheid. Wij eten ze ipv. appelmoes bij de warme maaltijd. Maar lusten er ook pap van, als onderdeel in een laagjesdessert. Of gewoon op een plakje cake met een klodder versgeklopte slagroom! Daarom vandaag het recept.

Stoofperen recept

Ingrediënten:

3-4 kg. stoofperen 
3 el. kaneel 
400 ml. rode wijn (alcohol verdampt tijdens het koken.)
75 gr. bruine basterdsuiker ( optioneel)

Zo maak je het:

Schil de peren en verdeel in parten.
Je kunt ze ook alleen rondom schillen en daarmee de peer in tact laten.
Neem een royale pan en doe de peren erin.
Giet de wijn erbij.
Vul aan met water zodat de peren net niet onderstaan.
Breng aan de kook.
Laat heel even goed doorkoken.
Zet de hittebron nu heel laag.
Strooi de kaneel eroverheen en laat een aantal uren sudderen.
De peren zullen dieprood worden.

©Maak het met Marieke

Dit recept staat in het proefschrift!

 

Tips: Je kunt ze afgekoeld in porties invriezen.

Als je een ovenschaal met deksel hebt, kun je ze  in de oven laten garen. Volg bovenstaande werkwijze. Gebruik kokend water. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden, ongeveer 2-3 uren.


Met deze heerlijke stoofpeertjes bak je ook deze feestelijke stroopwafeltaart!