Romige Tomatensoep

Puur, romig en bomvol echte smaak is deze simpele tomatensoep

Beleving

Ineens was ik er weer. Daar in het slingerende, oplopende straatje met z`n smalle stoep. Waardoor je vlak langs de gevels, van de karakteristieke Franse huisjes, moest lopen. In dat bergdorpje leek alles verstild. Het was er warm. En uit een van de huisjes kwam de heerlijke geur van verse tomatensoep. Of misschien toch pastasaus? Het was de geur van verse zongerijpte tomaten, rozemarijn, tijm, knoflook, daar op die morgen. Toen we terug kwamen van de Boulanger met vers brood onder de arm. Had ik nu maar gedurfd en aangeklopt. En haar gevraagd of ze haar recept wilde delen.
Ik deed het niet.

Echter nog tijdens die vakantie maakte ik deze soep, zoals ik het had geroken.

Aangezien de tuin van ons huisje werd omzoomd door een heg van tijm. Waarvan we mochten gebruiken zoveel we wilden. De basis was voorhanden. Het werd een succes. Zo één die je later niet meer hoeft te veranderen. Omdat het smaakte, zoals ik eraan dacht dat het zou zijn.

Bijna alle recepten in mijn boeken ontstaan op deze manier....

Recept Franse Tomatensoep voor 4-5L.

Ingrediënten:

*3 kilo rode, grote trostomaten. ( In Nederland komen ze van de AH en Lidl het dichtst bij de Franse. Neem grote onbeschadigde trostomaten, laat ze gerust nog een week liggen, zodat ze helemaal rijp zijn.)
*750 ml. water
*3 groenten-bouillonblokjes (voor 1l. per blokje.)
*1 teentje knoflook (als je lekker vindt)
*Verse rozemarijn en tijm
* een halve theelepel zout
*2 kippepoten (het liefst van de poelier op de markt, dan kun je daarna van het vlees ragout maken.)

Zo maak je het:

Neem de grootste pan die je hebt.
Giet er 750 ml. water in, leg de kippepoten erin met een halve theelepel zout en breng aan de kook.
Was en halveer de tomaten, voeg toe en laat een paar minuten doorkoken.
Voeg nu evt. de uitgeperste teen knoflook toe.
Zet het vuur laag en laat minimaal een uur zachtjes koken. Lekkerder is twee uren.
Haal met een schuimspaan de poten uit de soep. Laat ze afkoelen en haal het vlees eraf, daar kun je ragout van maken. Maar het vlees terug doen in de soep is natuurlijk ook prima.
Voeg de bouillonblokjes toe aan de soep.
Pureer met de staafmixer de soep helemaal glad. Voorkom daaarbij een soepvulkaan en houdt de staafmixer goed in de soep.
Voeg naar smaak rozemarijn en tijm toe.

Tips:

Vries alles wat over is in.
Bewaar tomaten buiten de koelkast anders verlies je smaak.
Het geheim van de romige structuur van de soep, komt door de kippenpoten. Zeker niet weglaten dus.
Ook niet vervangen door filets, dat heb ik al uitgeprobeerd voor jullie.
Ik gebruik de groentenbouillonblokjes van maggi met natuurlijke ingrediënten, maar als je zelf andere in voorraad hebt kan dat ook prima.

Lekker met deze pizza, wraps of hartige scones

 

©maakhetmetmarieke