GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Ovenschotel met spruitjes, dadels en noten

de uitdaging

Het heeft alles te maken met het interview in Terdege. Waardoor dit spruitjesrecept er nu is.  Ze stelden de vraag welke groenten er niet in mijn boek staan. Waarop ik met een knipoog het antwoord gaf; spruitjes. Verder vroeg de journalist van het RD  om een goed recept voor spruitjes. Het mocht er één zijn voor spruitjes-haters voegde hij er aan toe. Alles bij elkaar genomen liet ik me uitdagen om met deze mini-kooltjes aan de slag te gaan. In een ultieme poging om deze gezonde groente nu eens écht lekker te serveren. Doe je mee? Lees verder en ontdek of het een geslaagd experiment werd.

Sleutel tot succes

De reden dat spruitjes niet lekker gevonden worden, is dat de groente al snel te ver doorgegaard wordt.
Wanneer dat in combinatie met varkensvlees (spekjes, rookworst) geserveerd wordt, ligt dat alles bij elkaar nogal zwaar op de maag. 
Daarom nu een recept wat licht verteerbaar is en waarmee je behalve smaak ook beter de vitamines behoudt.
Dat doen we zowel door malse kippendijen te gebruiken als de spruitjes niet te koken maar te roerbakken.
De zachte dadels en de mozzarella zorgen ervoor dat het geheel een heerlijk romig karakter krijgt. De noten geven de ovenschotel het noodzakelijke knapperig accent en extra pit. Waardoor je vanaf nu verslingerd raakt aan spruitjes uit de oven. Alles overziend de hoogste tijd om aan de slag te gaan.

Recept voor spruitjes uit de oven

Ingrediënten:   

2 uien
500 gr. kippedijen (zonder bot)
1 snuf chilipeper
2 tl. paprikapoeder
2 tl. kerriepoeder
peper/zout naar smaak
750 gr. kleine spruitjes
12 grote medjouldadels
150 gr. cashewnoten
2 bolletjes mozzarella


Voor de aardappelpuree
850 -1 kg. aardappelen
klontje roomboter
200 ml. melk
2 tl. nootmuskaat

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een rechthoekige ovenschaal in met boter.

 
Schil en was de aardappelen.
Snijd ze in kleine stukken.
Breng in een ruime pan een klein laagje water aan de kook en doe de aardappelen erbij.
Zet de hittebron halfhoog en kook ze in 25-30 min. helemaal gaar.

Pel en snipper de uien fijn.
Verhit in een braadpan een scheut olijfolie.
Bak de uien op halfhoog vuur tot ze lichtbruin kleuren.
Voeg de kruiden toe.
Knip of snijd de kip in kleine blokjes en voeg toe.
Schep even goed om.


Maak ondertussen de spruitjes schoon.
Snipper de spruitjes in een hakmolentje fijn.
Voeg toe aan het kip-ui mengsel.
Roer even goed door, maar let op: zodra de spruitjes beginnen te slinken mag de pan van de hittebron af.
Schep nu het mengsel in de ovenschaal.
Hak de noten fijn in een hakmolentje en strooi eroverheen.
Knip de dadels in kleine stukjes en verdeel eroverheen,
Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel over de ovenschotel.

Giet de aardappelen af.
Stamp tot een fijne puree met de boter, melk en nootmuskaat.
Verdeel de puree over het groentenmengsel.

Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster en bak de ovenschotel in 20 min. knapperig.

Lekker met appelmoes!

 

Tip: Het recept wordt nog spannender wanneer je de aardappelpuree vervangt voor gegaarde zilvervliesrijst.
Kook ongeveer 200 gr. rijst gaar en giet af. 
Meng de rijst door het groentemengsel en zet nog even kort in de oven. (15 min. )

 

©Maak het met Marieke

      


«   »