Prei met ananas, paprika en rijst uit de oven

Uitvinding van Verrassende smaken

Meestal ontstaan nieuwe recepten onverwachts. Zo ook dit gerecht. Wij vinden het verrassend lekker, daarom deel ik het met jou.
Deze niet alledaagse combinatie van groente, rijst en ananas uit de oven zou ik normaal gesproken niet snel bedenken.

Dit kwam zo. Toen één van onze jongens thuiskwam met een, op z`n werk overgebleven zak prei, bedacht ik dat dat wel eens een fijne uitdaging voor iets nieuws zou kunnen worden.
Prei is namelijk bij ons een groente die wel regelmatig ergens in verwerkt wordt. Maar zelden als hoofdgroente in een maaltijd terecht komt. Met dit recept is het anders.
Uiteindelijk belandde de schaal in de oven.
Dat kwam nadat ik precies onder het koken ook nog moest wachten op een vrachtrijder. Op zo`n moment is de oven dé ideale oplossing.
Afijn dat dus, nu lekker aan de slag.
Enne... laat je niet tegenhouden door de tijd of een tekort eraan, want daar is het echt veel te lekker voor!

Recept voor Prei met ananas, paprika en rijst uit de oven

voor 6 personen

Ingrediënten:
300 gr. zilvervliesrijst
500 gr. rundgehakt
1 snuf chilipoeder
2 el. paprikapoeder
2 el. kerriepoeder
3 el. gedroogde italiaanse kruiden
peper/zeezout uit de molen naar smaak
1 kg. prei
1 rode paprika
200 gr. ananas    (vers of uit de diepvries)


Voor de saus:
30 gr. boter
30 gr. bloem
300 ml. heet water
1 bouillonblokje

optioneel: mozzarella of geraspte kaas.

Zo maak je het:

Breng in een royale pan de rijst samen met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Laat het zachtjes 20 min. garen.
(De rijstkorrel krijgt hierdoor een mooie volle structuur en is extra lekker.)
Verwarm op middelhoog vuur een braadpan met een dikke bodem en bak hierin het gehakt rul samen met de kruiden en peper/zout.
Was en snijd ondertussen de prei in dunne ringetjes.
Snijd de ananas en de paprika in blokjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voeg de groenten en de ananas toe  aan het gehakt als dat knapperig is uitgebakken.
Schep het even goed om en om.
Let op: draai de hittebron meteen lager en zodra de prei begint te slinken helemaal uit.

Maak nu de saus:
Smelt in een steelpan de boter en meng de bloem erdoorheen, laat dit 2 minuten garen terwijl je goed blijft roeren.
Los het bouillonblokje op in het hete water.
Giet nu deel voor deel van de bouillon bij de roux terwijl je stevig blijft roeren.
Er ontstaat nu snel een gebonden saus. Draai de hittebron uit.

Giet de rijst af in een vergiet en voeg toe aan het groente/gehaktmengsel.
Roer even goed door elkaar en schep dan alles in een ovenschaal.
Giet de saus (en evt. de kaas) eroverheen en zet de schaal in het midden van de oven op een rooster.
Ongeveer 20-30 minuten.
Bestrooi vlak voor het serveren met nog wat extra gedroogde groene kruiden.


Lekker met geschaafde komkommer en groene sla.
 
©Maak het met Marieke