Ovenschotel met zuurkool en mango

Zoet en zuur, hartig en comfort; de ultieme combinatie in deze wintertijd!

Zeg de saaie zuurkool met (ultra bewerkte) worst maar vaarwel. 
Deze nieuwe variant is gezonder en gezelliger!
Dit is een heerlijke ovenschotel met verse zuurkool, mango, banaan, paprika en aardappelpuree.
De combinatie die er ongetwijfeld voor zorgt dat dit recept een blijvertje wordt en waarmee je zelfs kinderen blij maakt. 

Dit recept vind je ook in het kookboek Huisgemaakt met Marieke.
LET OP: dit boek is bijna definitief uitverkocht!
Bestel op tijd of scoor hem op een Event.

Combineer met alle andere boeken: 

Ovenschotel met zuurkool 

 voor 4-6 personen

Ingrediënten

500 g zuurkool (vers uit het vat, groenteboer)
1 rijpe grote mango (of 350 g mangoblokjes diepvries)
2 rode paprika`s
2 grote bananen (niet overrijp)
500 g rundgehakt
2 el paprikapoeder
2 el kerriepoeder
2 bolletjes mozzarella (of 200 g geraspte kaas)

topping

1,5 kg aardappelen
klontje roomboter
200 ml melk (ongeveer)
Zeeuwsche Zoute gerookt (of zout uit de molen)

Zo maak je het

Schil en was de aardappelen. Breng ze aan de kook en gaar ze op half hoog vuur.
Doe de zuurkool in een aparte pan, met een bodempje water en kook het in 15 min. gaar.
Giet af en laat uitlekken in een vergiet. 
Knip met een schaar de zuurkool heel klein. Zet apart.
Rul ondertussen het gehakt in een hapjespan met de kruiden tot het krokant gebakken is.
Schil en snijd de mango, banaan en paprika in kleine blokjes.
Schep alles door het gehakt en laat slechts heel kort mee warmen.
Voeg nu de zuurkool toe aan het gehaktmengsel en schep alles door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Giet  de aardappelen af en stamp ze met met de boter en de melk tot een fijne, smeuïge puree.
Voeg wat peper toe.
Neem een royale ovenschaal of braadslede.
Schep het gehakt/zuurkoolmengsel op de bodem van de schaal.
Verdeel de aardappelpuree eroverheen.
Leg de plakjes mozzarella kaas erop.
Of bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal ongeveer 20-30 min. in het midden van de oven op een rooster.
Bestrooi vlak voor het serveren met Zeeuwsche Zoute gerookt (alleen bij mozzarella of zonder kaas).


Serveer met zelfgemaakte appelmoes uit Maak het met Marieke!
©Maak het met Marieke

 

Tips:
* Geen liefhebber van kaas? Bestrooi de ovenschotel met zelfgemaakte paneermeel (recept in Maak het met Marieke)
en een klontje roomboter. En voeg op je bord Zeeuwsche Zoute gerookt er aan toe: verrukkelijk! (mag ook als je mozzarella gebruikt!)
* Zeeuwsche Zoute is zo zacht; je hebt er geen molen voor nodig, je kunt het zo tussen je vingers verpulveren, waardoor de pure smaak volledig tot zijn recht komt.
* Verse zuurkool is vele malen lekkerder dan uit een pakje, je koopt het bij de groenteboer.
* Voeg geen extra zout toe als je geraspte kaas bovenop gebruikt, anders wordt het teveel zout. 

NU in de webshop verkrijgbaar: Zeeuwsche Zoute, alle kookboeken en molenaarsmeel