Chocoladetaart met vijgen

Chocoladetaart met vijgen


Deze taart is verrassend, maar niet ingewikkeld!
De smeuïge choco-cakebodem heeft een romige vulling van roomkaas, jam en passievrucht. De vijgen als topping maken het geheel iets zoeter en vol van smaak. Je kunt hem taart of dessert serveren. Dit is verrassend anders zonder extreem te zijn; proef maar!


Té lekker: verse vijgen
Eigenlijk is deze taart ontstaan na die heerlijke salade met vijgen, bietjes en aardappel (van vorige week), ik kon het niet  laten om die heerlijk vijgen ook te verwerken in een taart. En… dit is zoooo lekker!


Weinig suiker; balans
Wat deze taart echt bijzonder maakt is de balans tussen rijke smaken en minder suiker. Zo zal Tante Dikkie zal smelten van de romige vulling en de sappige fruitstukjes. Terwijl juffrouw Calorien zonder schuldgevoel geniet van het subtiele zoetje. 
Het recept gebruikt herkenbare ingrediënten en is logisch opgebouwd, waardoor het maken minder spannend is dan het lijkt.
En het resultaat? 10–12 stukken waar iedereen blij van wordt  om te delen, of gewoon lekker zelf van te snoepen.

Vind je dit lekker? Bestel dan de kookboeken en ontdek nog veel meer van dit soort originele, smaakvolle recepten!

Recept Chocoladetaart met vijgen

voor 10-12 stukjes

Ingrediënten
75 g gedroogde abrikozen
100 g roomboter (zeer zacht)
50 g ruwe rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
75 g honing
3 eieren
150 g volle yoghurt 

droge ingrediënten
100 g speltbloem
100 g speltmeel
1 tl baking soda (of bakpoeder)
1 snuf zout
40 g cacao

vulling
3 el abrikozenjam 
300 g roomkaas (of mascarpone)
250 g skyr (of kwark)
1 passievrucht
4 verse vijgen (of extra abrikozenjam)

ook nodig:
taart- of vlaaivorm 26 cm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C Hete lucht.
Bekleed de vorm met bakpapier of vet heel nauwkeurig in met boter.
Hak de abrikozen fijn in de keukenmachine (of met een hakmolentje). Voeg evt. een lepel meel toe om het minder plakkerig te maken.
Doe de fijngehakte abrikoos, roomboter, suiker en honing in de mixerkom van de (stand)mixer en klop het in 7 min. tot een romige geheel.
Voeg een voor een de eieren toe.
Voeg de yoghurt toe.
Meng in een andere kom alle droge ingrediënten door elkaar.
Voeg toe aan het botermengsel en meng voorzichtig en kort alles door elkaar tot een egaal beslag. Zet de machine stil zodra alles gemengd is.
Schep het beslag in de bakvorm.
Zet de vorm op een rooster, 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de cakebodem in 18 min. gaar.
In het midden is de cake nog smeuïg/ beetje nattig, dat hoort zo.
Laat de bodem helemaal afkoelen.
Verdeel de 3 el abrikozenjam over de bodem.
Klop de roomkaas, skyr en de inhoud van de passievrucht tot een egaal mengsel.
Verdeel dit over de taart.
Snijd de verse vijgen in schijfjes of partjes en garneer de taart ermee.
Geen vijgen? Kies voor verse abrikozen.
Of bestrijk dat bovenlaag dan met extra jam.

Tips
* Bewaar de taart in een afsluitbare taartdoos max. 5 dagen in de koelkast.
* Zelf bak ik deze taart in een vlaaivorm waardoor er een verzonken randje ontstaat om de room in te verdelen, maar als je die niet hebt kan het ook in een gewone vorm.
* Skyr is zeer stevig en daardoor is er geen gelatine nodig in de vulling. Wanneer je dit gaat vervangen door iets anders dan adviseer ik om 2 blaadjes gelatine te weken en toe te voegen aan de vulling.
©Maak het met Marieke