
Trakteergebak met appel
De perfecte traktatie
Op zoek naar een makkelijke en heerlijke appeltaart voor een verjaardag, werktraktatie of familiefeest?
Deze appelkruimeltaart met havermout is precies wat je nodig hebt. Met een volle, kruimelige bodem en een sappige vulling van appel, rozijnen en kaneel is dit een echte publieksfavoriet.
Appelgebak om uit te delen
Vanmorgen vertrok één van de mannen hier thuis richting werk met trakteergebak! Zijn collega’s zijn liefhebbers van iets lekkers. Dus dook ik gisteren de keuken in om een appeltaart te bakken die groot genoeg was voor zo’n ploeg.
Dubbel recept
Ik gebruikte een braadslede van 30x35 cm maakte een recept voor appeltaart wat direct geschikt is om te verdubbelen.
Geen ingewikkeld vlechtwerk bovenop dit keer; gewoon lekker praktisch.
De voorwaarde was ook dat de taart makkelijk mee moest kunnen in de auto én niet meer aangesneden hoefde te worden.
Dus sneed ik thuis de taart alvast in 20 stukjes. (24 kan ook)
Handig, want zo hoefde er alleen nog maar getrakteerd te worden; geen gedoe met messen of kruimels op het bureau.
Makkelijk
Wat ik hiermee wil zeggen: trakteren voor een grote groep hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Recepten verdubbelen is soms tricky (het resultaat wil nog wel eens verschillen), en meerdere taarten achter elkaar bakken kost veel tijd.
Deze variant lost dat allemaal op.
En je kunt het recept net zo makkelijk halveren en in een springvorm van 26 cm bakken.
Of gewoon een paar stukken invriezen voor later – dat werkt perfect.
Lekker maar ongezond
Gezond? Nee, absoluut niet.
Maar sommige dingen zijn bedoeld voor die heerlijke 20% van de tijd waarin het gewoon om genieten draait.
En deze appeltaart hoort daar zéker bij.
Meer weten over hoe je dit in een gezonde leefstijl past? Bezoek de Kookboek Events!

Recept trakteergebak met appel
voor 20-24 stukjes
Ingrediënten
deeg
75 g amandelmeel
600 g speltbloem
200 g havermout
300 g rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
400 g roomboter (ijskoud)
1 ei
2 el kaneel
1/2 tl zout
vulling
2 kg appels (goudrenetten, schoon gewicht)
250 g rozijnen
2 el griesmeel
100 g abrikozenjam
1 ei (losgeklopt, om te bestrijken)
ook nodig: rechthoekige bakvorm of braadslede van ongeveer 30x35 cm
Zo maak je het
Lees eerst de receptbeschrijving helemaal door voor je begint.
Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).
Bekleed het bakblik met een dubbel vel bakpapier.
Snijd de roomboter in blokjes.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mixerkom van de (stand)mixer en meng snel tot een kruimeldeeg.
Of kneed met de hand.
Het deeg heeft een grove, rulle structuur, dat hoort zo.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Schil en snijd ondertussen de appels in blokjes van ongeveer 2x2 cm
Haal de kom met deeg uit de koelkast.
Verdeel 850 g van het deeg over de bodem van het bakblik. Druk met de bolle kant van een lepel stevig aan.
Verdeel 2 el griesmeel over de deegbodem.
Bestrijk de jam bodem met de abrikozenjam.
Verdeel hierover de rozijnen en de stukjes appels.
Maak van het resterende deeg een bovenlaag bovenop de appelvulling. Dit mag een kruimelig uiterlijk houden, maar druk het een beetje aan met je handpalm, zodat het straks snijdbaar is.
Bestrijk de kruimellaag met losgeklopt ei.
Schuif het blik 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de kruimelplaattaart in 45 min. bruin en knapperig.
Laat de taart helemaal afkoelen.
Snijd in 20-24 stukjes en serveer.
Tips
* Deze taart kun je prima (in delen) invriezen.
* De hoeveelheden halveren en bakken in een 26 cm vorm kan ook. De baktijd blijft hetzelfde.
* Vervang bij een zuivelallergie de roomboter voor vioblock of wajang.
* Glutenvrij: 100 g amandelmeel + 250 g maismeel + 400 g glutenvrije havervlokken
* Ei-vrij: 3 el warm water en 1 el lijnzaad > mengen en toevoegen.
©Maak het met Marieke
Let op: binnenkort verschijnt de splinternieuwe uitgave De smaak van thuis met Marieke!
Voor iedereen die wil weten hoe je gezonder leven in je dagelijks leven invoegt.
Hoe je succesvol kunt afvallen.
Hoe je gezonder eten lekkerder maakt en ondanks je drukke leven moeiteloos op tafel zet.
Kortom: het geeft antwoord op de vraag: Hoe doe ik het? ▼


