Choco-pinda-koekies

Choco-pinda-koekies

 

Choco-pinda-koekies met een vleugje nostalgie
Af en toe ga ik op de koffie bij mijn 83-jarige overbuurvrouw.
Altijd op hetzelfde tijdstip, altijd met hetzelfde ritueel: zij schenkt de koffie in en dan komt de weckpot met koekjes tevoorschijn.

Roze glazuur

Steevast krijg ik een bros, boterig koekje met in het midden een felroze dotje glazuur — de plaatselijke bakker staat erom bekend, en de buurvrouw is een trouwe klant.
Ze eet het koekje met beleid: eerst het randje rondom tot alleen het roze dotje nog over is.
Daar geniet ze het meest van, vertelt ze.
“Lukt het om het bij eentje te laten?” vroeg ik haar laatst.
“Ja hoor, Marieke. Elke ochtend eentje bij de koffie, en dan is het weer goed.”
(Respect, denk ik dan. Voor mij volstrekt onbegrijpelijk.)

Dotje chocolade
Maar die roze dotjes bleven in mijn hoofd hangen.
En dus maakte ik mijn eigen versie: koekjes met een dotje chocolade.
Minder suiker, veel smaak door de zoute pinda’s en een vleugje kruiden.
Het resultaat? Een koekje dat smaakt naar een knusse ochtend, naar “even zitten” met een kop koffie.
Proef zelf maar: zoet, zout, kruidig en precies goed.

Recept choco-pinda-koekies

24 stuks

Ingrediënten

deeg
125 g gezouten pinda`s (of walnoten, fijngehakt)
100 g tarwebloem (of speltbloem)
200 g havermout
100 g rozijnen
150 g roomboter (zeer zacht)
100 g banaan (1 banaan)
125 g honing (of ruwe rietsuiker) 
2 eieren
1/2 tl zout
1 tl pumpkinspices (of 1 el kaneel of 1 el speculaaskruiden)

topping
75 g chocolade (70% puur)

ook nodig: 2 muffinvormen met elk 12 holtes


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C (Hete lucht 175 °C).
Meng in de mixerkom van de (stand)mixer alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende deegbal.
Verdeel het deeg met twee theelepels over de bakvormen.
Druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de vormen op een rooster in het midden van de oven.
Bak ze 15 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Doe de koekjes in een schaal en zet in de koelkast, ze worden nu steviger en smaken daardoor lekkerder, omdat dit de structuur verbetert.
Smelt de chocolade en schep op elk koekje een theelepel ervan, laat stollen.

Tips
* Glutenvrij? Vervang de tarwebloem door 50 g amandelmeel.
* Lactosevrij? Vervang de roomboter door kokosolie.
* Dit koekje bevat weinig suiker, daarom zijn de (koek)kruiden onmisbaar. 
* Bewaar ze in de koelkast in een dichte bewaardoos max. 7 dagen.
* Invriezen kan ook.
* Als je kiest voor walnoten i.p.v. pinda`s, hak ze dan even fijn.

©Maak het met Marieke