Kaneelbroodjes met honingvulling
Deze kaneelbroodjes met honing en pumpkin spice zijn lekker en leuk om zelf te bakken.
Ze lijken een beetje op Zeeuwse bolussen, maar hebben een hippe twist.
Perfect voor in de vakantie, een bakmiddag met kinderen of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers.
Cinnamon buns
Tijdens een paar dagen weg was ik o.a. in Maastricht.
Wat me daar meteen opviel, was de aandacht voor pumpkin spice en cinnamon buns.
De Engelse aanduiding voor onze kaneelbroodjes vandaag. Duidelijk de trend van deze herfst. Ik volg geen trends, maar juist daarom viel het me zo op.
Bolussen
Het deed me denken aan onze eigen Zeeuwse bolussen, maar dan nét even anders, met een hippe twist.
En dat maak je natuurlijk altijd gewoon zelf.
Dat voedt beter en is veel lekkerder!
Bakavontuur
Nu het vakantie is heb je ongetwijfeld zin in een nieuw bakavontuur. Dat is een perfect moment om deze zachte, geurige broodjes zelf te bakken.
Ze zijn heerlijk en ik heb het recept zo beschreven dat kinderen ook makkelijk mee kunnen helpen.
Dus trek je keukenschort aan, rol je mouwen op en geniet van het proces en het resultaat!
Recept Kaneelbroodjes met honingvulling
voor 12 stuks
Ingrediënten
deeg
250 ml lauwwarme melk
10 g droge gist
30 g rietsuiker
1 ei
500 g speltbloem (of tarwebloem)
8 g zout
75 g boter (zeer zacht)
vulling
100 g roomboter (zeer zacht)
100 g honing
2 el kaneel
1 el pumpkin spice (of koekkruiden)
glazuur
100 g roomkaas (op kamertemperatuur)
50 g boter (zeer zacht)
1 zakje vanillesuiker
Zo maak je het
Los de gist op in de lauwwarme melk en voeg de suiker toe roer even door. Zet 7 min. apart.
Klop ondertussen het ei los in een kommetje. Zet apart.
Doe de speltbloem, zout en boter in de mixerkom van de (stand)mixer en roer goed door elkaar.
Voeg het gistmengsel en het losgeklopte ei er aan toe.
Meng met de deeghaak van de (stand)mixer tot een soepel deeg in 10 minuten.
Dek af met een schone theedoek en laat het 1 tot 1,5 uur rijzen, of tot het in volume is verdubbeld.
Tip: zet de kom in een lauwwarme oven (gewoon even voorverwarmen en dan uitzetten). Zo creëer je een constante warmte voor het deeg.
Want gist houdt van warmte – niet heet – en daardoor komt het rijzen goed op gang. Geen tocht, geen koude keuken.
Maak ondertussen de vulling.
Roer de boter los met de honing, kaneel en pumpkin spices tot een glad, smeuïg mengsel.
Rol het gerezen deeg uit tot een grote rechthoek, ongeveer een halve centimeter dik.
Smeer de vulling er gelijkmatig over uit tot in de hoekjes.
Rol het deeg vanaf de lange kant strak op tot een rol.
Snijd de rol in 12 gelijke plakken (ongeveer 3 cm dik).
Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek weer af met een theedoek en laat nog 30–45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C (Hete lucht 175 °C).
Bak de kaneelbroodjes in 25 minuten gaar.
Laat ze iets afkoelen, maar niet te lang – lauwe broodjes nemen het glazuur het allerlekkerst op!
Meng alle ingrediënten voor het glazuur door elkaar en verdeel over de broodjes.
Eet smakelijk!
Tips
* Bewaar ze afgedekt in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur.
* Invriezen kan ook.
©Maak het met Marieke