Kip en champignons met gerookt zout


Kip en champignons in plaats van rookworst


Anders dan rookworst
Voor je verder gaat eerst even dit:
Ik weet hoe moeilijk het is om afstand te doen van rookworst!
Daarom verbied ik niemand het te eten. 
Maar ik heb wél een verrassend alternatief, dat een heerlijk hartige smaak geeft, voor de ultra-bewerkte worst vol vulstoffen en conserveermiddelen.
Rookworst is best nep: je kunt het jarenlang in de kast bewaren terwijl het wél ‘worst’ heet, dat doet je lijf geen goed.

Zeeuwsche Zoute
Dit recept laat zien dat je met pure ingrediënten iets kunt maken dat lekker(der) is.
De combinatie van sappige kipdijfilet en een snuf gerookt zout van Zeeuwsche Zoute geeft je dat hartige mondgevoel.
Dankzij dit zout, zonder rookaroma maar bomvol smaak,
wordt dit experiment echt een succes.
Zonder dit product zou ik het niet aandurven.

Liever geen champignons?
De champignons kun je gerust weglaten of apart serveren, maar samen zorgen ze voor heerlijk veel volume, waardoor je minder kip nodig hebt én je stamppot rijker wordt.
De structuur mengt prachtig door de puree en geeft dat comfortabele ‘hapgevoel’.
Dit is dus geen rookworst, het is anders, maar verrassend lekker en volledig huisgemaakt.

 

Gerookt zout: 1 van de zes soorten, ontdek alles erover onderin dit blog ▼

Kip en champignons met gerookt zout

voor 4-6 personen

Ingrediënten
500 g kipdijfilet
400 g kastanjechampignons
2 tl paprikapoeder
1 snuf chilipepervlokken
2 tl gerookt zout (of naar smaak)

Zo maak je het

Lees voor je begint de beschrijving + tips helemaal door.

Was en snijd de champignons in blokjes; in dezelfde vorm en grootte als waar je de kip in snijdt. 
Verwarm een koekenpan met een dikke bodem en doe er een klontje roomboter in.
Voeg de stukjes champignons toe, zodra het schuim van de boter wegtrekt.
Bak de champignons rondom bruin op hoog vuur, maar voorkom aanbranden. 
Na 2 min. zullen ze beginnen te slinken.
Haal ze nu, incl. bakvocht, uit de pan en schep ze in een schaal.
Zet apart.
Knip of snijd de kipdijfilet in blokjes.
Verwarm de pan opnieuw laat het evt. achtergebleven vocht hierbij verdampen. 
Voeg geen boter meer toe.
Doe de kipdijblokjes in de pan, bestrooi met de paprikapoeder en de chilivlokken, en bak rondom aan. 
Zet de hittebron half hoog.
Bak de blokjes kippendij in 7 min. gaar.
Voeg de champignons toe aan de kip, schep even om en om.
Neem het zout tussen duim en wijsvinger en knijp het een beetje fijn en strooi het eroverheen.
Schep om en serveer.

Tips
*
Slagersrookworst kan van betere kwaliteit zijn, maar is nog steeds een bewerkt product.
* Je kunt ook kipfilet kiezen, maar dat is veel sneller droog.
Met kipdijfilet benader je meer de structuur van worst en je hebt geen extra vet nodig om het te bakken.
* Wanneer je het effect van worst nog dichter wilt benaderen, smelt dan voor het bakken van de champignons 2 ansjovisjes in de pan, helemaal laten smelten, dan de champignons bakken. (Dit is voor de echte experimenteerders)
* Kastanjechampignons hebben beduidend meer smaak en zijn steviger van structuur.
* Let er op bij het wassen dat ze zich niet volzuigen met water, dan zullen gaan ze koken in de pan.
Poetsen met een droog borsteltje of keukenpapier is ook een goede optie.
* Op de foto zie je het recept voor stamppotje boerenkool van blz. 188 uit Huisgemaakt met Marieke. Ik maakte dit recept volgens de beschrijving maar liet de kip eruit. Dat deed ik dus volgens bovenstaande optie.
* Bovenstaand recept is ook erg lekker i.p.v. rookworst in de heldere erwtensoep blz. 152 Huisgemaakt met Marieke
* Zeeuwsche Zoute is in alle recepten van Maak het met Marieke en in alle boeken de lekkerste optie!
* Waarom Zeeuwsche Zoute? Ontdek er alles over onder deze foto`s ▼▼


Zeeuwsche Zoute
Zeeuwsche Zoute wordt gewonnen uit het zuivere zeewater van de Oosterschelde, midden in Nationaal Park en UNESCO Geopark. Het proces begint bij zeewater dat op natuurlijke wijze is gefilterd door oesters en mosselen, die samen tot wel 15 liter per uur zuiveren. Dit water wordt duurzaam opgepompt en vervolgens extra gefilterd tot 1 micron, waardoor de basis ontstaat voor een bijzonder schoon en hoogwaardig zout.

 

Waarom dit zout?
Zeeuwsche Zoute laat zien dat Nederland zijn eigen hoogwaardige zeezout kan produceren; lokaal, duurzaam en met respect voor de natuur. Het resultaat is een zout dat kan concurreren met bekende buitenlandse soorten en op veel vlakken zelfs beter presteert.

Hoe verhoudt Zeeuwsche Zoute zich tot Keltisch zeezout?Zeeuwsche Zoute wordt vaak vergeleken met Keltisch zeezout uit Frankrijk. Beide zijn ambachtelijk gewonnen en rijk aan mineralen, maar er zijn belangrijke verschillen. Hieronder vind je de uitleg waarom dit zout minstens zo goed is en op sommige vlakken zelfs beter.

 

  1. Herkomst & zuiverheid

Waar Keltisch zeezout ongefilterd wordt gewonnen, filtert Zeeuwsche Zoute het zeewater tot micronniveau en wordt tijdens het zieden calcium handmatig afgeschept. Hierdoor ontstaat een schoner, zachter zout zonder gruis.

 

  1. Rijk aan mineralen

Zeeuwsche Zoute bevat van nature hoge hoeveelheden mineralen:

Magnesium: 11.000 mg/kg

Calcium: 7.400 mg/kg

Kalium: 3.500 mg/kg

Sulfaat: 35.000 mg/kg

Deze waardes liggen vaak boven die van gemiddeld Keltisch zeezout.

 

  1. Getest en veilig

Volgens analyses van SGS Nederland en Nutrilab bevat Zeeuwsche Zoute nauwelijks zware metalen en slechts 0,035% onoplosbare deeltjes. De zuiverheid is uitzonderlijk hoog.

 

  1. Smaak en structuur

Door het zorgvuldige productieproces heeft Zeeuwsche Zoute een zachte smaak. Het lost gemakkelijk op in gerechten en laat geen zand, gruis of bittere nasmaak achter; iets wat bij Keltisch zeezout vaker voorkomt.

 

  1. Lokaal & duurzaam

Zeeuwsche Zoute is volledig Nederlands, geproduceerd in Zeeland met duurzaam opgepompt water en hergebruik van restwater. Hierdoor is het een milieuvriendelijk alternatief voor zout dat van ver moet komen.

Conclusie

Zeeuwsche Zoute biedt dezelfde natuurlijke rijkdom als Keltisch zeezout, maar dan lokaler, schoner en duurzamer. Het is niet alleen een keuze voor veel meer smaak, maar ook een bewuste.

 

 

Zeeuwsche Zoute is er in zes verschillende soorten en ze verdienen allemaal een plekje in jouw keuken.

Hieronder vind je een paar tips voor wat je met welke soort kunt doen, maar voel je vrij om te experimenteren en zelf te ontdekken wat jij het lekkerst vindt. Probeer ze, mix ze, en ontdek welke smaak jij het liefst gebruikt!

 

  1. Puur

De alleskunner voor koken en bakken.
Tip: Neem ’s morgens 5 korrels puur Zeeuwsche Zoute ’s met een glas lauw water of los het op in een lepel honing voor extra energie gedurende de hele dag.

 

  1. Chili

Heerlijk in zoete baksels (zoals chocolade), maar ook erg lekker in hartige gerechten.

 

  1. Wakame

Ideaal op tafel: heerlijk op gekookte groenten, nasi, bami, gebakken vis en alle ovenschotels.
Door komkommerlinten met een beetje olijfolie.
Op een broodje kaas of hummus.

 

  1. Zeekraal

Perfect op patat, (gebakken) aardappelen, salades, rauwkost en eiergerechten. Pure tafelzout-perfectie.
Door roomboter voor een heerlijke zeezoutroomboter.

 

5. Zwarte knoflook
Geeft soepen, jus, ragout, sauzen en stoofgerechten een onweerstaanbare kick.
Tip: 1 tl in heet water = een gezonde, snelle bouillon (de betere “Cup-a-Soup”).

 

6. Gerookt
Geeft champignons, linzen, bonen en kip een smaakboost alsof er uitgebakken spekblokjes bij zitten. Ook heerlijk in elke stamppot.

 

 

Zeeuwsche Zoute bij Maak het Marieke

Ik kies het liefst voor ingrediënten die lokaal verkrijgbaar zijn. Daarom gebruik ik Zeeuwsche Zoute, nu ook verkrijgbaar in mijn webshop en blijvend in het assortiment: een puur zout vol natuurlijke mineralen.
Het past perfect bij mijn missie om lekkerder en bewuster te koken.

Ik gebruik dit zout in al mijn recepten, dus zodra je het in huis hebt, proef je direct het verschil.

Tip: Zeeuwsche Zoute maakt gerechten extra lekker, maar vervangt geen kruiden. Experimenteer gerust met de hoeveelheid en voeg toe wat jij lekker vindt; smaken verschillen, dus maak het vooral op jouw manier.

Let op: aan Zeeuwsche Zoute kunnen geen gezondheidsclaims worden verbonden. Gebruik met mate; zout blijft zout.

 


Wil jij ook gezonder starten in januari?
Investeer in jezelf: gun jezelf de boeken en Zeeuwsche Zoute uit mijn webshop.

In de webshop vind je leuke combisets, maar alles is ook los verkrijgbaar.

Zo begin je het nieuwe jaar vol inspiratie en in balans!