Wortelcake
Met suiker
Een lezer vroeg me laatst naar een recept voor wortelcake.
Ik was dat bijna vergeten.
Tot ik in een restaurantje wortelcake zag liggen, met zo’n dikke laag roomkaas dat je de suiker er bijna in zag glimmen.
Toen dacht ik: hiervoor komt een alternatief!
Het resultaat is deze wortel-appelcake: zacht en smeuïg.
Door de appel en wortel blijft ‘ie lekker vochtig, en de snuf Zeeuwsche Zoute Chili geeft een warm accent.
Zonder suiker
Het mooie is dat deze cake helemaal zonder geraffineerde suiker is, dus je hebt wél een lekkere traktatie, maar dan een stuk gezonder.
Hieronder deel ik het recept, inclusief een paar handige tips zodat ‘ie altijd lukt.
Trouwens: in alle boeken, maar zeker ook in
De smaak van thuis: veel recepten zonder geraffineerde suiker!
De recepten in dit boek staan niet in de andere boeken.
Wortelcake
Voor 12 stukjes
Ingrediënten
3 appels, Goudreinet (250 g, schoon gewicht)
300 g wortel (bosworteltjes)
200 g volle yoghurt (of kwark)
3 eieren
100 g honing
100 ml olijfolie
droge ingrediënten
80 g griesmeel (of amandelmeel)
80 g tarwebloem
100 g tarwemeel (dat is volkoren meel)
10 g baking soda
3 el kaneel
1 tl pumpkinspice
1 royale snuf Zeeuwsche Zoute Chili ( of gewoon zout uit de molen)
ook nodig: taartvorm 26 cm doorsnede
Zo maak je het
Schil en snijd de appels in blokjes en breng 250 g appelblokjes met 50 ml water aan de kook.
Zet de hittebron half laag en kook het in 10 min. tot appelmoes, met het deksel sluitend op de pan.
Schrap en hak ondertussen de worteltjes heel fijn in de keukenmachine of met een zeer fijne rasp.
Roer dit door de warme appelmoes.
Laat het helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 185 °C (Hete lucht 180 °C).
Bekleed de taartvorm met bakpapier.
Doe in de mixerkom van de (stand)mixer de volle yoghurt, eieren, honing, olijfolie en het afgekoelde appel/wortelmengsel, meng tot een egale massa.
Doe alle droge ingrediënten in een andere kom en roer heel goed door elkaar.
Voeg dit in een keer toe aan de mixerkom met de natte ingrediënten.
Meng zo kort mogelijk tot een egale massa.
Dit is vloeibaar, dat hoort zo.
Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het egaal.
Zet de vorm 1 richel onder het midden, op een rooster in de oven.
Bak de wortelcake in 35 min. gaar.
Laat afkoelen en serveer.
Tips
* Lactosevrij? Vervang de yoghurt voor kokoskwark + 1el citroensap.
*Olijfolie vervangen? Kokosolie kan ook.
* Kies voor kleine wortels. Winterwortels hebben stevigere vezels en dat is in deze cake niet zo lekker.
* Maak de appelmoes alvast een dag van te voren.
* Goudreinet is een echte moesappel en daarom zeer geschikt, maar Jonagold kan ook.
* Voeg zo min mogelijk water toe aan de appelmoes, anders wordt de cake niet gaar.
* Dit recept is niet geschikt voor een 24-cm bakvorm; dan wordt deze wortelcake niet gaar.
* Bewaar de cake max. 4 dagen in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur: haal het 45 min. vooraf uit de koelkast.
* Bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat het langer houdbaar is, deze cake is vrij van geraffineerde suiker, en zonder suiker wordt het sneller oud.
* Eet je de cake binnen 2 dagen op? Dan kan buiten de koelkast bewaren prima.
©Maak het met Marieke
Zeeuwsche Zoute
Ervaar alle zes smaakvarianten van Zeeuwsche Zoute in één voordelige set. Ambachtelijk, zuiver en verrassend veelzijdig — ook voor mensen die niet van koken houden, maar wél lekker willen eten met dagelijkse, simpele gerechten.
Wat zit er in de voordeelset?
- Puur
De alleskunner voor koken en bakken.
Tip: een vingertopje puur Zeeuwsche Zoute ’s ochtends opzuigen met een glas water of oplossen in een lepel honing voor energie de hele dag.
Op een boterham met verse tomaat.
Door havermout voor een vollere, rondere smaak.
- Chili
Heerlijk in zoete baksels (zoals chocolade), maar ook erg lekker in hartige gerechten.
Over gebakken banaan voor een warme twist.
Door Griekse yoghurt 10% voor een snelle pittige dip.
- Wakame
Ideaal op tafel: heerlijk op gekookte groenten, nasi, bami, gebakken vis en alle ovenschotels.
Door komkommerlinten met een beetje olijfolie.
Op een broodje kaas of hummus.
- Zeekraal
Perfect op patat, (gebakken) aardappelen, salades, rauwkost en eiergerechten. Pure tafelzout-perfectie.
Op watermeloen voor een verrassende zoet-zout combinatie.
Door roomboter voor een subtiele zeezoutroomboter.
- Zwarte knoflook
Geeft soepen, jus, ragout, sauzen en stoofgerechten een onweerstaanbare kick.
Tip: 1 tl in heet water = een gezonde, snelle bouillon (de betere “Cup-a-Soup”).
Door ketchup voor een diepe, luxe BBQ-achtige saus.
- Gerookt
Geeft champignons, linzen, bonen en kip een smaakboost alsof er uitgebakken spekblokjes bij zitten.
Ideaal voor in stamppotjes waar je de rookworst en spek uit weg laat.
Voordeelprijs
Normaal €56,90 → Nu €49,95!
Tijdelijke actie — OP = OP
Houdbaar tot 2030.
Ook los verkrijgbaar.