GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Griesmeelpudding met aardbeiensaus

Je vindt het of grandioos of je griezelt ervan

Het smaakte naar sigaren.
De griesmeelpudding die wij vrijdag aten.
We ontvingen visite en omdat ik geen twee dingen tegelijk kan: praten en koken. Leek het me handig om alles van te voren klaar te maken.  We hadden net enorm genoten van de lasagne van blz. 218.
Aan alle kanten had ik een veer op mijn hoed.
Toen ik vroeg of ze hielden van griesmeelpudding blz. 228 knikten ze. Na de lasagne wilden ze deze wel proeven.
Helaas.... Die van mij was met veel te veel haast gekookt, waardoor het verrookt smaakte. Jammer, want als je hem met beleid kookt dan is ìe zooo lekker. Zeker met de aardebeiensaus erbij. Die kan zowel warm als koud erbij geserveerd worden.  

Als je bovenstaande echter even laat voor wat het is. Dan is griesmeelpudding wat mij betreft een grote aanrader. Je kunt het zowel koud als warm eten. De hoeveelheid griesmeel die je gebruikt bepaalt of het een zeer stevige of juiste wat wiebelige pudding wordt. Griesmeel is een product wat ik ook vaak in baksels gebruik. Je vindt het in de meeste supers in het schap waar ook de zakken meel en pakjes puddingpoeders staan. Online kun je ook gemakkelijk een speltvariant bestellen. Het fijne aan griesmeel in baksels vind ik dat het makkelijk vocht opneemt en daarom voorkomt dat iets te snel klef wordt.

Wij aten de pudding van vrijdag met aardbeiensaus en die was wel overheerlijk! 
In deze grijze novembermaand geef ik je daarom van beide het recept.

En de lasagne? Die vind je in het nieuwe boek op blz 218.
Trouwens de versie die niet naar oude sigaren smaakt, maar de echte griesmeelpudding staat ook in het boek blz. 228. 
Heb jij hem al? 

 

Recept Griesmeelpudding met aardbeiensaus

 

Ingrediënten:

 

2 liter volle biologische melk

2 vanillestokjes

175 gr. griesmeel

100 gr. honing (suiker)

 

Voor de saus:

1 kg. bevroren aardbeien

 

Zo maak je het:

 

Breng de melk in een grote pan, met een dikke bodem, aan de kook.

Schraap het merg uit de vanillestokjes en voeg toe.

Haal de pan van de hittebron zodra de melk kookt.

Haal de vanillestokjes eruit en houd apart.

Voeg de griesmeel en de honing toe terwijl je voortdurend roert met een stevige garde.

Zet de pan terug op de hittebron en breng opnieuw aan de kook.

Blijf goed roeren, de pudding bindt nu snel.

Laat de pudding nog even heel zachtjes doorkoken op een lage stand van de hittebron.

 

Spoel een stenen puddingvorm van 2 L. om met koud water.

Een siliconen bakvorm van goede kwaliteit is hier ook geschikt voor.

Giet de pudding in de vorm en dek meteen af met een plat bord of huishoudfolie.

 

Laat de pudding helemaal afkoelen.

Breng ondertussen 500 ml. water aan de kook in een royale pan.

Voeg de bevroren aardbeien toe en breng aan de kook.

Laat even goed doorkoken.

Schep met een schuimspaan enkele aardbeien eruit.

Voeg een scheutje honing toe.

Pureer de rest met de staafmixer in de pan. 

Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Stort te pudding op een serveerschaal en garneer met het de saus van het rode fruit en de achtergehouden aardbeien.

 

 

Tip: De hoeveelheden van de pudding zijn makkelijk te halveren.

 

De werkwijze blijft hetzelfde.

 

Spoel de vanillestokjes goed af en laat ze drogen, bewaar ze in je suikerpot voor een heerlijke vanillesmaak.

 

Serveer deze pudding eens met (zelfgemaakte) bessensaus.

 

©Maak het met Marieke

 


«   »