mini-peperkoek

Nou... als mama het eerlijk wil weten. Ze zijn écht lekker, maar je moet ze gewoon geen pepernoten noemen. Want dat zijn ze niet. Als oplettende lezer voel je toch direct het compliment van deze 14-jarige?
Lekker! zegt ìe... dat smaakt naar meer.
Zijn waarschuwing is ook volledig terecht. Het horen of lezen van een woord geeft namelijk in je brein onmiddellijk een signaal af. Daarom is een andere uitdrukking veiliger. Om sommige eet-verslavende associaties te mijden.

Mini-peperkoek
Je vindt in dit blog het recept voor mini-peperkoek.
Nadat ik uitgedaagd was door een lezer.
En omdat ik al sinds september met kromme tenen in de supermarkt loop als ik met verbazing het enorme aanbod, suikerrijke goedkoop geproduceerde neppers zie!

Deze zelfgemaakte mini-peperkoekjes hebben een ietwat taaie structuur, de kenmerkende smaak van anijs en ze verzadigen verrassend lang. Je neemt ze makkelijk mee naar school of werk. En gelukkig ontbreekt de gewraakte door-eet-factor. Lekkerder wordt het niet. Aan de slag!

 

Tip:
*Lees voor je begint het recept helemaal door. 
*Roggebloem en roggemeel is verkrijgbaar bij de molen. Bijvoorbeeld Voogd in Ouddorp en Graan&enzo in Oud -Alblas ( beiden ook online)
* De kenmerkende smaak van deze meelsoorten is onmisbaar in dit recept. Andere meelsoorten zal het smaakkarakter van het recept veranderen.

Recept voor mini-peperkoek

Ingrediënten:

175 gr. roggemeel
125 gr. roggebloem
12 gr. gemalen anijs (3 el.)
5 gr. kaneel (1 el.)
3 gr. koekkruiden (1 tl.)
10 gr. baksoda 
75 gr. karnemelk (of volle yoghurt)
50 gr. water
100 gr. honing
100 gr. keukenstroop 
1 snuf zeezout

 

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de keukenmachine en meng tot een egaal deeg. Dit kan ook met een handmixer en deeghaken.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg dit minimaal een uur, maar liever drie uren of zelfs een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg de deegbal op een grote snijplank of placemat.
Rol met een deegroller de deegbal uit tot een grote lap van ongeveer 2 cm. dik.
Snijd er blokjes uit van ongeveer 2x2 cm. 
Leg de deegblokjes op de bakplaat. 
Schuif de plaat 1 richel onder het midden in de oven.
Bak ze in 10 minuten gaar.
Laat ze afkoelen en zet maar koffie!

Tips:
* Bewaar ze in een afsluitbare schaal in de koelkast of in de diepvries.
* Dit is een prima tussendoortje om mee te nemen naar school of werk.
* Bakingsoda is te vervangen door wijnsteenzuurbakpoeder. (G&W en holland&barret- ook online)
* Je kunt de keukenstroop vervangen door ahornstroop, ook wel aangeduid als maplesyrup. 
* Je kunt plantaardige melk gebruiken en 1 el. citroensap ipv. karnemelk.
* Gemalen anijs koop je in de supermarkt van verstegen in zo`n glazen potje met rode dop.

 

©Maak het met Marieke