GRATIS verzending al vanaf €29,50!

Speculaaskoek

Sinds het recept voor de mini-peperkoek er is, is iedereen enthousiast aan de bak. Dat maakt de koek binnen een week een populair bakrecept. Nav. dit succes vandaag deel 2 in de sfeer van sint.

Speculaaskoek
Nu speculaaskoek. Deze koek heeft de structuur van gevulde speculaas, zonder dat het droog is. De suikerrijke amandelspijs ontbreekt. Maar gelukkig mis je dat totaal niet. En je buik? Die vindt een koek zonder spijs een puik idee!
Wil je behalve deze ook de knapperige variant proeven? Laat dan de bakingsoda in deze koek eruit. Volg verder de aanwijzingen van het recept. Als je dat doet krijgt de koek meer het karakter van speculaasbrok. Het is maar net wat je wilt.

 

Kinderen en sinterklaas
Net als de mini-peperkoek is ook dit recept een goede vervanger van de kant-en-klaar-gekochte neppers. Je wint er zoveel mee ten opzichte van de suikerrijke-varianten. Tijdens de presentaties vertel ik waar dat voordeel in zit. Mijn doel is om je daar te laten ontdekken wat voedsel met je lichaam doet. En hoe je dat positief kunt beïnvloeden. 

Denk hierbij aan het bekende voorbeeld van kinderen die een snoepje krijgen. En die vervolgens  blijven vragen om nog meer snoep.... Dat ze dat doen is echt volkomen logisch. Want snoep vult maar voedt niet.  Gelukkig is dat makkelijk op te lossen. Vervang het simpelweg door zelfgebakken koek. Zo laat je het snoep langzaam van de radar verdwijnen.

 

Recept Speculaaskoek

Ingrediënten voor het deeg:

200 gr. speltbloem
100 gr. havermout
100 gr. volkoren speltmeel
200 gr. roomboter (zeer zacht)
1 forse snuf zout
20 gr. speculaaskruiden
10 gr. kaneel
100 gr. honing
100 gr. kokosbloesemsuiker ( of ruwe rietsuiker)
60 gr. karnemelk
5 gr. bakingsoda (weglaten kan, de koek wordt dan knapperig.)


Voor bovenop:

1 ei losgeklopt.
amandelen

 

Zo maak je het:

*Lees voor je begint de receptuitleg helemaal door.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mixkom van de keukenmachine en laat het draaien tot er een egale deegbal ontstaat. Met de hand kneden kan ook. 
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minimaal een uur, maar liever langer, in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. (hetelucht 150 graden.)
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg op je aanrechtblad een royale lap huishoudfolie.
Leg de deegbal erop.
Rol hierop met een deegroller het deeg uit tot een plak van 1 cm. dik die ongeveer past op je bakplaat.
Leg het bakpapier op het deeg.
Pak de driedelige laag van folie, deeg en bakpapier vast.
Draai het in z`n geheel om.
Haal het huishoudfolie, wat nu bovenop ligt, eraf.
Leg het deeg met bakpapier terug op de bakplaat.
Bestrijk het met losgeklopt ei.
Druk de amandelen erin.
Schuif de plaat 1 richel onder het midden van de oven.
Bak de koek in 35 min. gaar.

Voordeel van deze werkwijze is dat je aanrecht lekker schoon blijft.

 

Laat de koek helemaal afkoelen. 
Bewaar het in een afgesloten doos in de koelkast.

 

Allergie- Tips:
* Vervang de karnemelk voor amandelmelk en 1 el. azijn of citroensap.
* Vervang de boter door wajang of vioblock
* Vervang het ei door wat extra amandelmelk.
* Vervang de amandelen door andere noten of pinda`s. Weglaten kan ook.

©Maak het met Marieke

Wist je dat de beide kookboeken boordevol staan met dit soort lekkere recepten?

Een mooier december cadeau vind je niet.


«   »