Andijvietwist

Zo leuk; niet alleen de mini-peperkoek maar ook de speculaaskoek is door jullie met open armen ontvangen. Mooi om te zien hoe talloze lezers genieten van deze betere bakvarianten.
Inmiddels is sinterklaas weer naar Spanje. Dat betekent dat we het normale eet-ritme weer oppakken. Want december heeft tenslotte maar vier feestdagen.

Andijvietwist
Daarom nu dit recept voor een heerlijke winterse stamp. Met andijvie. Maar dan anders. Niet alleen voor de variatie, maar ook om bijvoorbeeld argwanende kinderen lekker te leren eten. 
Deze stamp heeft de smeuïge structuur van puree. Dat is herkenbaar. Samen met het knapperige groenteblad van de andijvie en de zoete aanvulling van abrikozen. Bovendien bestaat de puree voor de helft uit zoete aardappel. Dat komt de smaak ten goede. Tegelijkertijd eet je ongemerkt wat minder aardappelen en dat voelt goed.

Zoete aardappel
Zoete aardappel bevat onnoemelijk veel vezels en stabiliseert de bloedsuikerspiegel.
Je koopt ze oa. bij de (groente)boer, lidl of op de markt.
Net als de krop andijvie trouwens. De voordelen van zelf groente wassen en snijden zijn groot. Het is namelijk écht vers. Veel goedkoper. En is het behoud van de voedingswaarde. Met name dat laatste verdwijnt voor minstens 50% wanneer je de groente kant en klaar gesneden koopt. Bovendien maak je al snijdend meteen je hoofd leeg... Tel uit je winst!

 

Recept andijvietwist

voor 6 personen.

Ingrediënten:

700 gr. zoete aardappelen 
600 gr. gewone aardappelen
25 gr. roomboter
100 ml. melk
1 krop andijvie (500 gr.)
100 gr. gedroogde abrikozen
350 gr. kipdijfilet
4 teentjes knoflook 
1 rode paprika
1 el. ras el hanoutkruiden
1 el. kerriepoeder (of kurkuma)
1 el. paprikapoeder
Olijfolie

 

50 gr. Pompoenpitten (optioneel)

Zo maak je het:


Was en snijd de andijvie fijn. Laat tot gebruik uitlekken in een vergiet.
Schil en snijd beide soorten aardappelen in gelijkmatige stukken.
Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze gaar in ongeveer 15-20 min.
Verwarm ondertussen een pan met een dikke bodem. Giet er een scheut olijfolie in.
Pers de knoflookteentjes uit en bak ze even in de olie. (dit voorkomt dat de knoflook een nasmaak geeft.)
Knip de kip in blokjes en voeg toe.
Snijd de paprika en de abrikozen in stukjes en voeg samen met de kruiden toe.
Zet de hittebron halflaag en laat het even smoren met deksel half op de pan.
Giet ondertussen de aardappelen af.
Stamp ze samen met de melk en de boter tot een smeuïge puree.
Voeg het kipmengsel en de andijvie eraan toe. Roer goed door elkaar. Bestrooi evt. met een handje pompoenpitten en serveer direct.


Lekker met stoofperen uit het Proefschrift.

©Maak het met Marieke