
Amandelbolletjes
Deze bolletjes zijn typisch Maak het met Marieke: eenvoudig, smaakvol, en met slimme tips om het recept naar jouw hand te zetten.
De combinatie van zoete dadels, pure chocolade en de kruiden zoals anijs en kaneel zorgt voor een heerlijke, verrassende smaak.
Makkelijk gemaakt
Wat ik zo leuk vind aan dit recept is dat je het snel en makkelijk maakt.
En tegelijk verrassend smaakvol, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Of je nu een feestje organiseert of iets lekkers wilt voor bij de koffie.
Ook voor onderweg of tijdens een picknick doen ze het fantastisch – gewoon even invriezen en je hebt altijd iets lekkers achter de hand.
Variëren
Verder kun je naar hartelust variëren.
Maak ze bijvoorbeeld met rozijnen in plaats van dadels, of vervang de yoghurt voor een plantaardige variant als je lactosevrij wilt bakken.
Handig, toch?
Wanneer ga jij ze proeven?
Amandelbolletjes
voor 8 stuks
Ingrediënten
50 g roomboter (of kokosolie)
50 g dadels (of rozijnen)
25 g chocolade 85% puur
125 g volle yoghurt
70 g amandelmeel
100 g speltbloem
60 g honing
30 g griesmeel
8 g bakingsoda (of 10 g wijnsteenbakpoeder)
snuf zout
2 el anijszaad gemalen
1 el kaneel
ook nodig: muffinvorm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C (Hete lucht 190 °C).
Smelt de roomboter, maar maak het niet heet. Zet apart.
Ontpit en knip (of snijd) de dadels heel fijn.
Hak de chocolade in kleine stukjes.
Doe alle ingrediënten in een mixerkom.
Meng met de (stand)mixer snel tot een samenhangende deegbal.
Werk voorzichtig en kort. Stop met mixen zodra alles gemengd is.
Het deeg is slap en plakkerig, dat hoort zo.
Schep met een eetlepel 8 bolletjes deeg in de muffinvorm.
Schuif de bakvorm 1 richel onder het midden in de oven.
Bak de bolletjes in 15 min. gaar.
Laat ze afkoelen en bestrijk ze evt. met een beetje boter bovenop.
Haal ze uit de vorm en serveer meteen.
Tips:
* Ze smaken direct uit de oven het lekkerst.
* Lekker bij een feestelijke lunch met jam en Griekse yoghurt.
* Deze zijn perfect als tussendoortje en bij de picknick.
* Bewaren kan mits goed verpakt 2 dagen.
* Invriezen kan ook, verpak ze hiervoor in bakpapier en daarna in plastic.
* Lactosevrij? Vervang de yoghurt door geitenyoghurt of plantaardige yoghurt + 1 el citroensap.
* Glutenvrij? Vervang de speltbloem door 75 g havermeel +
25 g yoghurt en laat de griesmeel weg.
©Maak het met Marieke
Smaakt dit naar meer?
Geniet van al het lekkers uit de kookboeken!


