Groene spaghetti
Dit recept is een verrassende variant op de traditionele spaghetti (waarvan je trouwens het recept vindt in Maak het met Marieke).
Deze versie is een verrassing door combi van smaak en structuur!
Fijn geschaafde spruitjes en geraspte zoete aardappel vormen hier de basis.
Samen met rookvlees, knoflook en kaas geeft dit een rijke, smeuïge smaak.
De spaghetti heeft precies genoeg saus om te binden, zonder dat het machtig wordt.
Het gerecht is voedzaam en vullend.
Een toetje is echt niet nodig!
Experiment
Dit recept ontstond na een experiment.
Op een vrije middag in de kerstvakantie was ik bij mijn zus op de koffie.
Bij het weggaan vertelde ik haar over mijn kookplan: een experiment met spruitjes en zoete aardappel in spaghetti.
De kinderen waren niet thuis, dus ik had geen kritische eters om rekening mee te houden.
Mijn zussen maakten zich echter meteen zorgen om Marien.
Ze vonden het sneu voor hem als het een flop zou zijn.
Eén van hen bood me zelfs haar eigen recept voor spruitjes aan.
Resultaat
Maar ik hield vast aan mijn idee en maakte het toch.
Het resultaat? Marien vindt het verrassend lekker!
Daarom deel ik dit recept nu met jou.
Laat je weten wat je ervan vindt?
Wil je ook de klassieke spaghetti, macaroni, nasi en lasagne proeven? Bestel dan de nieuwe Maak het met Marieke!
Recept groene spaghetti
voor 4 personen
Ingrediënten
150 g rookvlees (vleeswaar)
3 teentjes knoflook (geperst)
400 g rundgehakt
peper en zout uit de molen
500 g spruitjes (schoon gewicht)
400 g zoete aardappel (schoon gewicht)
200 ml volle melk
150 g oude kaas (of restjes uit je kaasdoos)
400 g volkoren spaghetti
Zo maak je het
Knip het rookvlees in repen van 2 cm. breed. Haal de plakjes van elkaar af.
Verwarm een braadpan en leg de reepjes rookvlees in de hete pan. Bak ze enigszins krokant, maar laat ze niet verbranden.
Schep het rookvlees uit de pan op een bord. Zet apart.
Giet een scheutje olijfolie in de pan en bak de teentjes knoflook tot ze beginnen te geuren.
Voeg het gehakt, peper en zout eraan toe en bak het rul en knapperig.
Rasp in de keukenmachine de zoete aardappel dun.
Rasp de kaas er meteen achteraan. Zet dat apart.
Voeg de zoete aardappel toe aan het gehakt en leg het deksel bijna sluitend op de pan.
Zet de hittebron lager.
Schaaf in de keukenmachine de spruitjes zeer dun.
Voeg de spruitjes toe aan het gehaktmengsel en roer goed om.
Voeg de melk toe.
Roer om en verwarm het op laag vuur.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
Roer de geraspte kaas en het rookvlees door het gehaktmengsel.
Giet de spaghetti af en meng het door het gehaktmengsel.
Serveer direct.
Tips:
* Lekker met fijn gesneden botersla.
* Door de spruitjes zeer dun te schaven, krijg ze een zachtere textuur en mengen ze beter met de spaghetti. Dit verbetert het mondgevoel en voorkomt dat de smaak overheersend wordt.
* Het raspen van de zoete aardappel zorgt ervoor dat deze snel gaart tijdens het bakken, zonder vooraf te koken.
* Knoflook garen in de olie voorkomt dat het een vervelende nasmaak geeft in je mond.
* Lactosevrij? Gebruik een plantaardig melkproduct.
* Afgekoeld is de spaghetti 3 dagen in een afsluitbare kom houdbaar in de koelkast.