Honingbrood met ananas

Honingbrood met ananas

 

Ontbijt of tussendoortje
Heb jij zin in een lekker tussendoortje wat net even anders is?
Maak dan dit lekkere honingbrood.
Dit broodje lijkt een beetje op de structuur van scones, maar dan zonder geraffineerde suiker en in een groter formaat gebakken.
Gewoon lekker, smeuïg en makkelijk.
Bovenop ligt gebakken ananas, licht gekaramelliseerd en precies zoet genoeg.
Daardoor heb je geen beleg meer nodig, het broodje is al compleet zoals het is.
Hoewel een lik roomboter heerlijk is erop...


Energie
Ideaal bij de koffie of als stevig tussendoortje.
Het vult goed, is vrij van geraffineerde suiker, laag in vet en juist daarom echt iets om van te genieten.
Even bakken, en je keuken ruikt alsof je iets bijzonders hebt gemaakt (en dat heb je ook).
Zin om aan de slag te gaan?
Dit is er zo eentje die je vaker gaat maken.

Recept honingbrood met ananas

voor 6-8 personen

Ingrediënten

topping
25 g roomboter
25 g honing (dit is ongeveer een eetlepel)
750 g ananasstukjes (diepvries)

droog
150 g speltmeel
200 g tarwebloem
2 el kaneel
1 tl zout
1 tl baking soda (of 2 tl bakpoeder)

nat
2 eieren
325 g volle yoghurt
25 g roomboter

 

ook nodig: rechthoekige bakplaat of braadslede van ca. 35 x 30 cm.


Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.

Maak eerst de topping.
Verwarm hiervoor een koekenpan op hoog vuur en smelt 25 g roomboter erin.
Voeg hier 25 g honing aan toe, laat het even bubbelen tot de belletjes beginnen weg te trekken.
Voeg nu de bevroren ananasstukjes toe en roer even heel goed door. 
Zet de hittebron half hoog en laat 10 min. zachtjes garen.
Zet daarna de hittebron even heel hoog, en laat al roerende het vocht verdampen. Let op: dit gaat erg snel, voorkom verbranding!
Zet de pan apart, zodat de ananas kan afkoelen. 


Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).
Bekleed de bakplaat of braadslede met bakpapier.
Meng in een royale kom alle droge ingrediënten door elkaar.
Klop in de mixerkom van de (stand)mixer de eieren, en roomboter los in de yoghurt, met de bolgarde.
De roomboter veroorzaakt klontjes, dat geeft niet.
Voeg de droge ingrediënten eraan toe en meng zeer kort met de kneedhaak tot een egaal deeg.
Zet de machine stil zodra alles gemengd is. 
Verdeel het deeg over de vorm. 
Verdeel hier de ananasstukjes (zonder aanhangend vocht) over. 
Schuif de bakplaat 1 richel onder het midden in de oven op  en bak het honingbrood gaar in 20- 25 min. 
Haal het honingbrood uit de oven en laat het op een bakrooster afkoelen. 
Serveer (half warm) bij het ontbijt, de koffie of de lunch.
Lekker met een lik roomboter...

Tips
* De baktijd is afhankelijk van de oppervlakte van de bakplaat en van de werkelijke temp. in je oven.
-Check even hoe dit in jouw oven precies gaat.
* Door het inkoken van de ananas houd je ongeveer 600 g nettogewicht over.
* Gebruik geen aanhangend vocht; dan gaart het deeg niet goed.
* Dit brood bevat geen toevoegingen en daardoor smaakt het de dag erna iets minder smeuïg.
* Bewaren kan wel in een linnen theedoek en dan in een folie of plastic.
* Invriezen kan ook, maar vers gebakken blijft het lekkerst.
* Lactosevrij? Vervang de yoghurt door kokosyoghurt of kokoskwark en voeg 1 el citroensap toe.
* Speltmeel is vervangbaar door roggemeel, tarwemeel of een ander soort meel, hoewel de smaak erdoor kan veranderen.

©Maak het met Marieke

Lekker? Bak ook het dadelbrood uit Huisgemaakt met Marieke blz. 13

 

Ook lekker: flensjes uit Maak het met Marieke blz. 18

 

Meer van dit?

Bestel de kookboeken!

 

 

Zowel in Maak het met Marieke, Huisgemaakt met Marieke en het proefschrift staan veel van dit soort makkelijke broodrecepten, ook hartige varianten voor bij de soep of barbecue.
Waarom?
Je voedt je lichaam ermee, dat geeft energie en daar word je blij van!