Kip-mangostoof

Kip-mangostoof

"Mam, wat eten we?"

"Kip met bonen en aardappels."

Mwhaaa... nee toch? Het is vakantie!

Tja, wat doe je als moeder op zo’n moment?
Hij had een punt.
Maar het was maandag, en ik had mezelf voorgenomen deze week goed te starten met groenten.
Veel groenten.
Aan de andere kant snapte ik hem ook wel.
Het is vakantie, dan wil je toch iets anders dan de standaard maaltijd.
Dus ik paste mijn plan een beetje aan.
Met de rijst die nog in de koelkast stond, maakte ik een stoofgerecht met de groenten die ik al in gedachten had.
Ik gaf het gerecht een nieuwe naam, zorgde voor een makkelijke structuur, iets dat je zo weg eet, en serveerde het buiten op het tuinbankje, in diepe borden.
Et voilà: ineens was het een echte vakantie-maaltijd, maar boordevol groenten.
Perfect voor elke maandag!
En daarom deel ik dit recept nu met jou.
Zodat jij het ook kunt proeven.

 

Kip-mangostoof

voor 4-6 personen

Ingrediënten

1 kg sperziebonen
3 uien
500 g kipfilet
peper en zeezout uit de molen
2 el kerriepoeder
2 el paprikapoeder
1/2 tl chilipeperpoeder
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
350 g rijst (gegaard, zilvervlies)
350 g mango (blokjes, diepvries)
50 g ketjap manis

Zo maak je het

Knip de topjes van de boontjes en daarna in stukjes van pakweg 2 cm. 
Doe ze met een beetje water in de pan en breng aan de kook.
Zet de hittebron half hoog en leg het deksel op de pan.
Gaar de boontjes in 15 min. Giet af en zet apart.
Pel en snipper ondertussen de uien.
Verwarm een braadpan en giet er een scheutje olijfolie in.
Bak hier de gesnipperde uien in aan en laat ze 5-7 min. garen.
Snijd de kipfilet in blokjes en voeg samen met de kruiden toe aan de uien.
Bak even om en om.
Zet de hittebron half hoog.
Voeg de rijst, mangoblokjes en ketjap eraan toe. 
Sluit de pan met het deksel en laat op laag vuur 10-15 min. stoven. 
Roer de gegaarde boontjes erdoorheen en serveer.

Tips
* Gegaarde rijst in de koelkast is niet alleen erg handig, maar bevat ook resistent zetmeel. Wat gezond is voor je darmen. Door deze rijst mee te warmen in deze stoof is dat effect nog groter dan dat je het koud zou eten. 
Dus zo`n pannetje rijst in je koelkast is een aanrader! Zowel voor gemak als gezondheid.
* Je kunt ook mangoblokjes uit de diepvries gebruiken. (Lidl)
* Lekker? Dan geniet je ook ongetwijfeld van de bonenstoof uit het proefschrift en de pilav uit Huisgemaakt met Marieke. Probeer maar!
* Serveer deze stoof met geschaafde komkommer. Of een lekkere rauwkost uit Maak het met Marieke.
* Niet alle kruiden in huis? Vervang de kruiden door een kruidenmix voor nasi/bami van Verstegen. Dit is een klein rechthoekig zakje zonder rommel. Je vindt het in de supermarkt.
©Maak het met Marieke


Ook fan van dit soort makkelijke, groenterijke (vakantie)gerechten?
In mijn kookboeken vind je er nog veel meer zonder poespas, maar boordevol smaak.
Zin in inspiratie waar je blij van wordt (en je gezin ook)?