
Hartige taart
Hartige taart als hoofdgerecht
Een verrassend lekker en gezond recept met klasse 2 asperges, courgette, paprika en vis uit blik.
De perfecte balans van zilt, zout en bitter maakt dit glutenvrije gerecht onweerstaanbaar.
Makkelijk en voedzaam.
Budget
Asperges zijn maar kort in het seizoen, daarom redelijk snel na de vorige nog een recept met deze koninklijke groente.
Hoewel vaak aan de prijzige kant.
Daarom kies ik meestal voor klasse 2 en combineer ik ze met betaalbare groenten zoals courgette en paprika.
Zo blijft die fijne voorjaarsgroente binnen je budget.
Blik
Dit recept ontstond eigenlijk per ongeluk.
Ik was vergeten vlees uit de vriezer te halen.
Dus keek ik wat ik nog in huis had: een paar eieren, wat groenten, blikjes sardientjes, een potje ansjovis en een restje kaas.
En ineens stond er iets verrassend lekkers op tafel.
Hartige smaak
Over de vis hoef je je geen zorgen te maken – de ansjovis smelt weg in de pan en geeft vooral een hartige smaak, zonder dat je denkt: “hé, vis!”
De sardientjes gaan in stukjes door het geheel en vallen echt niet op.
En als je het toch spannend vindt: onderaan geef ik tips voor makkelijke vleesvervangers.
Maar ik zou het stiekem jammer vinden als je het deze ene keer niet met me aandurft en dit eens probeert….
Gezond
Wat ik zelf een voordeel vind: kleine visjes zoals sardientjes en ansjovis zijn betaalbaar, gezond, en zitten vol goede vetten.
Ze bevatten weinig kwik (omdat ze onderaan de voedselketen zitten) en zijn lang houdbaar.
Gewoon uit blik dus – lekker praktisch.
Kortom: Met dit recept maak je weer eens even iets anders. En verandering van spijs doet nou eenmaal eten.
Dit is een eenvoudig, betaalbaar en voedzaam gerecht.
Perfect als je weinig tijd hebt of niet per se van koken houdt, maar wél van lekker eten.
Recept Hartige taart
voor 4 personen
Ingrediënten
500 g asperges
5 ansjovisjes
500 g courgette
1 rode paprika
2 blikjes sardientjes
6 eieren
150 g oude kaas (geraspt)
ook nodig: ronde ovenschaal van ca. 28-30 doorsnede.
(Of rechthoekig bakblik of ovenschaal met een zo groot mogelijk oppervlak.)
Zo maak je het
Schil de asperges en snijd ze in stukjes van pakweg 2 cm.
Doe ze in een pan met een beetje water en kook dit in 10 min. gaar.
Giet af en zet apart.
Verwarm de oven voor op 190 graden. (Hete lucht 180 C°)
Verwarm een braadpan en snijd de ansjovisjes in kleine stukjes, laat ze smelten in d'r eigen vet in de pan.
Was en schaaf de courgette met schil in zeer dunne plakjes.
Voeg toe aan de visjes en roer goed om.
Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg toe en roer door.
Zet de hittebron half hoog, leg het deksel schuin op de pan en laat 5 smoren.
Open de blikjes sardientjes, giet af en snijd de visjes in stukjes.
Zet apart.
Klop in een royale mixerkom de 6 eieren los en luchtig met een garde.
Voeg hier het groentenmengsel uit de braadpan, aspergestukjes, en sardientjes aan toe.
Meng alles door elkaar en giet in de ovenschaal.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster en bak in 25-30 min. gaar.
Serveer direct.
Tips
* Geen visliefhebber? Vervang de vis voor 150 g ontbijtspek (vleeswaar) of 150 g rookvlees (vleeswaar) en bak dat uit in de braadpan i.p.v ansjovis.
* Nooit ansjovis en/of sardientjes geprobeerd? Proef het eens in dit recept; u zult verrast zijn en tafelgenoten zal niet opvallen dat dit vis is. (echt waar)
* Ansjovisjes zit in kleine potjes en koopt u bij de supermarkt.
* Sardientjes in blik ook in de supermarkt.
* Geen asperges? Vervang dit door 500 g witlof.
* Geen paprika? Vervang het door prei.
* Deze hartige taart is glutenvrij.
* Afgekoeld kun je het max. 3 dagen in de koelkast bewaren. Koud is het erg lekker als lunch.
©Maak het met Marieke

Proef ook zeker de aspergeplaattaart uit Huisgemaakt met Marieke!!
