
Rabarbercakejes
Rabarbercakejes met honing
Soms zie je iets liggen bij de groenteboer en weet je meteen: daar wil ik iets mee maken.
Zo ging het ook met de rabarber van deze week.
Mooie stevige stengels, volop in het seizoen.
Ik nam een bos mee naar huis, zonder precies te weten wat het zou worden – maar ik had er zin in.
Test
Vanmorgen ging ik aan de slag.
Niet ingewikkeld: zachte roomboter, honing, een beetje yoghurt, en een mix van speltbloem en amandelmeel.
Zo ontstonden deze luchtige rabarbertaartjes, met een frisse vulling van rabarber en een vleugje kaneel.
Het fijne is: je maakt er meteen 12.
Er zit weinig vet in een recept dat in de categorie gezonder bakken past, zonder saai te zijn.
Verrassend
Net uit de oven zijn ze het allerlekkerst.
Je keert ze om, het rabarberlaagje bovenop ziet er meteen leuk uit.
Een lepel hangop, beetje abrikozenjam of wat slagroom erbij, en klaar ben je.
Recept Rabarbercakejes
12 tartelettes
Ingrediënten
100 g roomboter (zeer zacht)
100 g honing
2 eieren
50 g yoghurt
50 g amandelmeel
100 g speltbloem
1 tl baking soda
1 snuf zout
1 el kaneel
vulling
350 g rabarber (vuil gewicht)
50 g honing
ook nodig 12 tartelettevormen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 C° (Hete lucht 180 C°)
Als je metalen bakvormen gebruikt; vet ze dan even in.
Doe de boter en honing in een mixerkom en klop met de (stand)mixer romig in 5 min.
Voeg de eieren en de yoghurt toe en klop even door.
Meng in een andere kom het amandelmeel, speltbloem, baking soda, zout en kaneel door elkaar.
Voeg toe aan het botermengsel en klop alles snel tot een glad beslag.
Trek de buitenschil van de rabarberstelen af.
Snijd de stengels in stukjes van 2-3 cm.
Roer de stukjes rabarber om met de 50 g honing en verdeel dit over de bodem van de vormpjes.
Verdeel in elk vormpje een eetlepel van het cakebeslag. en strijk glad met de bolle kant van de lepel. Dat hoeft niet netjes, komt in de oven allemaal goed.
Zet de vormen in het midden van de oven op een rooster en bak ze in 15 min gaar.
Keer de taartjes om en serveer direct.
Tips:
* Bewaar ze afgekoeld max. 4 dagen in de koelkast.
* Ook lekker met een klodder hangop of slagroom.
* Invriezen kan ook.
* Geen kleine taartvormpjes? Bak dit recept in een taartvorm van 26 cm doorsnede en verleng de baktijd naar 20 min.
* Glutenvrij: Vervang de speltbloem voor 50 g boekweit en 50 amandelmeel
* Lactosevrij? Vervang de yoghurt door kokoskwark.
©Maak het met Marieke
Lekker? Probeer ook zeker de plaatcake met appel, aardbei en rabarber uit Huisgemaakt met Marieke blz. 80

