Muffins

Muffins

 

Muffins met avocado en banaan
Deze muffins zijn smeuïg en gemaakt met avocado in plaats van boter.
Klinkt misschien spannend, maar wees gerust: je proeft de avocado niet.
Die zorgt vooral voor een romige structuur.
Verder zijn ze vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.
Tot mijn eigen verbazing gewoon een goed cakeje.


Van drie avocado’s naar muffins 
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gebakken met avocado.
Laat staan als vervanger voor boter.
Maar goed, soms moet je ergens in rollen.
Letterlijk, in dit geval: zaterdag jl. op de markt bij de kerk, bij de groentekraam van Rakker Ralph – zo noem ik ‘m maar even.

Hij vroeg of ik avocado lustte.
“Op zich wel,” zei ik, een beetje aarzelend.
Bij thuiskomst zag ik dat hij mijn twijfel als een volmondig “ja graag” had opgevat, want in de doos zaten er drie.


Experiment 
En dus: aan de bak. Letterlijk. Ik verving de boter door avocado, voegde banaan toe, wat honing, een handje havermout en amandelmeel…
En ineens stonden er muffins op tafel die niet alleen voedzaam en gezond zijn, maar ook écht lekker.
Tot mijn eigen verbazing.
Moet ik eerlijk toegeven.


Proef je die avocado?
Nee. Echt niet. Dus als jij bij “avocado in cake” denkt: dat kan toch niet lekker zijn, dan zit je in goed gezelschap. Dacht ik ook. Maar het zorgt voor een zachte, bijna romige structuur, zonder dat je het terugproeft.


Ook nog gezond? 

Deze muffins zijn:

  • Glutenvrij

  • Lactosevrij

  • Zonder geraffineerde suiker

  • Makkelijk te maken

  • En perfect als voedzaam tussendoortje of snel ontbijtje

En het mooie is: je hoeft er geen hippe ingrediënten voor in huis te halen. Gewoon, wat je bij de groentekraam kunt vinden – of wat erin verdwijnt als je even niet oplet. 
Dan weet je in elk geval wat je ermee kunt.

Ondertussen ga ik met de andere twee aan de slag....

 

Eén recept geproefd? Dan wil je de rest ook. Ontdek alle recepten en maak je serie compleet!

Recept muffins

Voor 12 stuks

Ingrediënten

1 avocado (150 g vruchtvlees, nettogewicht)
50 g kokosolie 
1 banaan (niet overrijp, 100 g nettogewicht)
100 g honing
3 eieren
75 g amandelmeel
75 g havermout
50 g boekweitmeel 
2 el kaneel
1/2 tl zout
1 tl baking soda
1 el citoensap (of volle yoghurt)

 

ook nodig: muffinvorm met 12 holtes

Zo maak je het: 

Lees voor je begint de receptbeschrijving + alle tips


Verwarm de oven voor op 185 graden (Hete lucht 180 C°).
Smelt de kokosolie.
Verwijder de schil en de pit van de avocado.
Doe in de mixerkom van de (stand)mixer het vruchtvlees van de avocado, gesmolten kokosolie, banaan en honing. 
Klop met de bolgarde tot een egaal mengsel, maar niet alle klontjes hoeven er perse uit te zijn.
Voeg de eieren toe en meng opnieuw met de mixer door elkaar.
Voeg nu de andere ingrediënten toe en mix tot een egaal beslag, maar zo kort mogelijk.
Verdeel met een juslepel het beslag over de holtes van de muffinvorm.
Zet de vorm 1 richel onder het midden van de oven op een rooster.
Bak de muffins in 20 minuten gaar.
Laat even afkoelen en serveer direct.

 

Tips
* Wees voorzichtig met de hoeveelheid baking soda. Dit recept bevat weinig zuur waardoor je de baking soda makkelijk proeft. Geen risico? Gebruik gewoon bakpoeder.

* Deze muffins zijn vrij van lactose, geraffineerde suiker en gluten.
* Boekweitmeel kun je vervangen door speltmeel. Dan zijn ze niet meer glutenvrij.
* Amandelmeel kun je vervangen door griesmeel. Dan zijn ze niet meer glutenvrij.
* Vervang het kaneel eens door koekkruiden voor een kruidige versie. 
©Maak het met Marieke

 

* Lekker? Bestel de kookboeken. Er gaat een wereld voor je open zodra je ontdekt dat eenvoudig zelf bakken zo lekker is!!
Investeer in je gezondheid met echt eten. 

 

De eerste stap naar gezonder en lekkerder eten begint met de kookboeken van Maak het met Marieke