
Sla met aardappel en hamburgers
Gewoon sla, aardappelen en hamburgers
Dit simpele recept combineert o.a. aardappel, sla met verse hamburgers.
En peterselie, radijs en ei.
Dit bleek bij ons onverwacht een ideale maaltijd.
De peterselie geeft een heerlijk peperig-accent en maakt het helemaal af.
Gewoon lekker en makkelijk voor het hele gezin.
Mam; je valt door de mand!
“Dit ga ik toch maar niet delen,” dacht ik eerst.
Mijn kinderen vonden het ook geen strak recept: “Mam, je gooit gewoon alles door elkaar en noemt het een salade!”
Ze hebben gelijk, maar ik doe het toch.
We aten het buiten in de tuin.
In diepe borden; dat geeft extra comfortgevoel.
Probeer maar.
De peterselie kocht ik in een potje.
Trouwens; die staat in de vensterbank en hij groeit nog steeds! Voor mij een unicum.
Dus: het is een lekker bord eten waar je blij van wordt.
En soms is dat precies wat je nodig hebt.
Deze eenvoudige, voedzame manier van koken met verse, onbewerkte ingrediënten zoals in dit recept, is precies wat mijn kookboeken kenmerkt. Praktisch, smakelijk en toegankelijk voor het hele gezin; een stijl die je écht niet wilt missen als je gezond en lekker wilt blijven koken, zonder gedoe.

Recept sla met aardappel en hamburgers
Een makkelijke en voedzame maaltijdsalade voor 4–6 personen
Ingrediënten
-
1 kg aardappels (nieuwe oogst)
-
4 verse runderhamburgers
-
1 krop botersla (of romaine), gewassen
-
100 g verse spinazie, gewassen
-
4 eieren, gekookt
-
1 bosje radijs, in dunne plakjes
-
1 flinke hand verse peterselie, fijngehakt
Voor de dressing:
-
150 g volle yoghurt
-
50 g mayonaise
-
2 tl mosterd
-
1 el citroensap
-
1 tl honing (optioneel)
-
Zeezout en peper uit de molen, naar smaak
Zo maak je het:
Was en kook de aardappels in de schil in 15–20 minuten gaar.
Laat iets afkoelen, pel eventueel en snijd in plakjes of blokjes.
Kook de eieren hard in 8–9 minuten.
Laat ze schrikken, pel ze en snijd in kwarten.
Bak de hamburgers goudbruin in roomboter.
Laat even rusten en snijd in kleine blokjes.
Was en droog de sla, spinazie, peterselie in de slacentrifuge. Snijd deze groenten fijn.
Was en schaaf de radijs in dunne plakjes.
Maak de dressing.
Meng yoghurt, mayonaise, mosterd, citroensap en honing. Breng op smaak met zout en peper.
Meng in een grote schaal de aardappel, spinazie, sla en peterselie met de dressing.
Voeg de radijsplakjes toe en schep voorzichtig om.
Leg de ei-partjes en plakjes hamburger erbovenop.
Tips
* Serveer lauwwarm of koud, in diepe borden voor dat extra comfortgevoel.
* Ook lekker met wat augurk of een handje tuinkers erover.
* Koop je gewassen spinazie? Gebruik de rest van de zak voor de pannenkoekjes uit het kookboek Huisgemaakt met Marieke.
* Restje over? Bewaar afgedekt in de koelkast. Ook lekker als lunch.
* Warme dag? Kook de aardappelen `s morgens, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Je pakt nu direct het voordeel mee van resistent zetmeel; wat concreet betekent dat je bloedsuikerspiegel niet stijgt van de toegevoegde aardappel. Sterker nog: met eerder afgekoelde aardappel maak je je darmen heel blij. Ook als je het daarna weer opwarmt.
Dubbel voordeel: daar word je toch blij van?
©Maak het met Marieke

