Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes

Bolletjes van speltbloem (met een tikje volkoren)
Zin in zachte witte bolletjes, maar dan net even beter?
Deze maak je zó zelf – met speltbloem én een klein beetje volkorenmeel. 
Geen gist, geen rijstijden, geen gedoe.
Gewoon zelf maken.


Zomerfeest

Je kent het vast: het is zomer met de nodige
familiebarbecues, afscheidsborrels voor de vakantie, schoolreisjes...
En ineens zag ik in de supermarkt ook weer stapels kratten met witte bolletjes.
Op dat moment weet ik het weer: dit kun je dus ook zó zelf maken.
En makkelijker dan je denkt.

Geen zin in gedoe
"Maar het is warm, ik heb geen zin in gedoe," hoor ik je denken.
Snap ik.
Alleen: je buik denkt daar anders over.
Een wit bolletje op z’n tijd is natuurlijk geen ramp.
Maar ongemerkt worden het er vaak meer, en dat voel je vaak ook – opgeblazen, dik, niet echt voldaan.


Zachte bolletjes

Daarom dus deze bolletjes: zacht, luchtig, en met nét dat beetje extra van volkorenmeel.
Geen moeilijke ingrediënten.
Gewoon zelfgemaakt en lekker.

Klef

Thuis vonden ze wel dat ik ze eigenlijk anders moest noemen – om te voorkomen dat je denkt aan de gekochte variant uit de bekende plastic zakken.
Maar eerlijk gezegd: zodra je er eentje proeft, weet je gewoon wat het is.
Een zacht wit bolletje, maar dan zelfgemaakt.
En ja... ik at er eentje met roomboter en hagelslag.
Eentje.
Echt waar.

recept zachte witte bolletjes

voor 12 stuks

Ingrediënten

droge ingrediënten
100 g speltmeel
350 g speltbloem
1 tl bakingsoda (of 2 tl bakpoeder)
1 tl zout

natte ingrediënten
2 eieren
400 g karnemelk (volle yoghurt)

Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips eerst helemaal voor je begint.

Verwarm de oven voor op 190 graden. (Hete lucht 180 C°)
Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier.
Meng in een royale kom alle droge ingrediënten door elkaar.
Klop in de mixerkom van de (stand)mixer de eieren los in de yoghurt, met de bolgarde.
Voeg de droge ingrediënten eraan toe en meng zeer kort met de kneedhaak tot een egaal deeg/beslag.
Zet de machine stil zodra alles gemengd is. 
Schep het beslag met een soeplepel op de bakplaat en laat voldoende ruimte tussen de bollen, ze rijzen flink.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 12 min. gaar.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze zonder bakpapier op een bakrooster afkoelen. 

Tips
* Let op: deze broodjes blijven bleek in de oven; hoort zo.
Lekker met een verse hamburger, sla en tomaat.
* Of bij de barbecue met de huzarensalade uit het proefschrift.
* Of zoet: met roomboter en hagelslag (alleen op zaterdag).
* Invriezen? Dat kan. Verpak ze in bakpapier en dan in plastic.
* Deze bolletjes bevat geen toevoegingen en daardoor smaakt het de dag erna iets minder smeuïg.
* Lactosevrij? Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt of kokoskwark en voeg 1 el citroensap toe.
* Speltmeel is vervangbaar door roggemeel, tarwemeel of een ander soort meel, hoewel de smaak erdoor kan veranderen.
*Zowel in Maak het met Marieke, Huisgemaakt met Marieke en het proefschrift staan veel van dit soort makkelijke broodrecepten, ook hartig voor bij de soep of barbecue.
Waarom? Je voedt je lichaam ermee, dat geeft energie en daar word je blij van! 

©Maak het met Marieke

 

 

Heerlijk pestobrood uit Huisgemaakt met Marieke

Huzarensalade uit het proefschrift

Lekker met het ei-tomaatje uit het proefschrift