
Wentelteefjes uit de oven
Verspilling voorkomen
Toen ik twee weken geleden het recept deelde voor die zachte witte bolletjes, had ik het eerst flink getest.
Daardoor bleef er best veel over.
Weggooien? Dat kan echt niet!
Dus deel ik nu een slimme oplossing: een recept voor wentelteefjes uit de oven.
Het fijne hieraan: de oven doet het meeste werk.
Geen gedoe met omdraaien in de pan, je schuift het gewoon in de oven en kunt ondertussen iets anders doen.
Vakantieontbijt
Ideaal ook als feestelijk vakantieontbijt.
Terwijl jij lekker de ochtendwandeling maakt, bakt de oven je wentelteefjes mooi goudbruin.
Dus hup, lekker naar buiten met een frisse neus je ontbijt staat straks klaar!
Ritme weg en dan?
Want in de vakantie valt het ritme vaak een beetje weg. Daardoor eet je vaker anders; later, meer tussendoor, en soms wat chaotisch.
Resultaat?
Makkelijker een gevoel van onrust en gedoe rondom eten.
Structuur
Maar door ’s ochtends al met een duidelijk doel te starten zorg je voor een fijn begin en structuur.
Dus plan ook in de vakantie.
Recepten en inspiratie heb ik voor je.
Daarna kun je met een gerust hart de teugels laten vieren. Want dat mag natuurlijk ook gewoon!
Zo houd je het lekker relaxed.
Wentelteefjes uit de oven met honing, rozijnen en amandelen
voor +/- 4-6 personen
Ingrediënten
600 ml volle melk (of karnemelk)
3 eieren
1 el kaneel
75 g rozijnen
8 oude boterhammen (Of bolletjes uit dit recept)
roomboter om te bestrijken
honing om te bestrijken
50 g geschaafde amandelen
poedersuiker en extra honing voor serveren (optioneel)
ook nodig: een grote braadslede of ovenschaal of bakplaat met opstaande rand.
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C (Hete lucht 190°C).
Bekleed de ovenschaal met dubbel bakpapier.
Klop in een kom de melk, eieren, kaneel en rozijnen goed door elkaar.
Zet apart.
Snijd de zachte witte bolletjes in plakken van ongeveer 2 cm.
Of de boterhammen in driehoekjes.
Bestrijk elke plak royaal met roomboter en honing.
Leg de plakken in de ovenschaal.
Zorg ervoor dat ze dicht mogelijk tegen elkaar aanliggen.
Giet het melkmengsel gelijkmatig over het brood in de ovenschaal.
Bestrooi met de geschaafde amandelen.
Schuif de ovenschaal 1 richel onder het midden van de oven.
Bak de wentelteefjes in 25-30 minuten goudbruin en knapperig.
Serveer met poedersuiker en extra honing naar smaak.
Tips:
*Doordat de boter en honing al op het brood zitten, hoef je de plakken niet in melk te weken. Dit geeft een heerlijke zoete en knapperige laag én je proeft minder ei.
* Niet helemaal onder zetten = krokanter!
Laat de broodjes gerust deels boven het eimengsel uitsteken in de schaal. Zo worden de bovenkanten lekker knapperig in de oven, terwijl de onderkant zacht en romig blijft. Geen zompige wentelteefjes dus!
* Variatie met jam
In plaats van honing kun je de plakken ook bestrijken met een laagje (suikervrije) jam. Aardbei, abrikoos of bosvruchten: het geeft meteen een andere smaak én een vrolijk kleurtje.
* Ook lekker als toetje
Dit recept hoeft niet alleen bij het ontbijt. Serveer het eens als warm dessert met een bolletje vanille-ijs of wat slagroom erbij. Heerlijk feestelijk en net even anders!
* Maak het gerust met plantaardige melk
Gebruik gerust een plantaardige melkvariant, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk. Het werkt net zo goed en geeft een lichte, eigen smaak.
* Zonder ei? Kan ook!
Vervang de eieren simpelweg door appelmoes. Gebruik ongeveer 100 g ongezoete appelmoes. Het bindt minder goed maar geeft een subtiele, fruitige zoetheid aan je wentelteefjes.
Ook gewoon lekker als variatie!
©Maak het met Marieke

NIEUWS! Van het kookboek Huisgemaakt met Marieke komt geen herdruk.
Sommige mensen denken: “Dat zal later vast nog wel komen.”
Dat snap ik, want Maak het met Marieke heb ik eerder wel herzien en opnieuw uitgegeven.
Maar bij deze titel heb ik ervoor gekozen dat niet te doen.
Waarom? Je ontdekt het hier ▼
