Zomertaart met kersen

Zomertaart met kersen


Bijzonder lekker
Zin in een zomerse traktatie vol sappige kersen en een vleugje fris mandarijn?
Deze zelfgemaakte taart combineert een amandel/havermoutdeeg met een romige vulling van slagroom, honing en kersen.
Ideaal voor een luie vakantiedag waarop je iets bijzonders wilt serveren bij de koffie of thee.
Bij het bedenken van dit recept fantaseerde ik:

 

Op een dag...
Het is zomervakantie.
Je wordt wakker zonder wekker.
Het huis is stil, buiten hoor je alleen de vogels.
Je hoeft vandaag nergens heen; geen haast.
Je zet rustig koffie en kijkt naar het ochtendlicht.
Even zit je gewoon te genieten van het idee dat er niets moet. Dan bedenk je: Waarom niet iets lekkers maken?
Je zoekt deze ingrediënten bij elkaar en begint aan een taart met verse, rijpe kersen.


Paniekrondje
De keuken ruikt al snel heerlijk zoet.
Terwijl de taart afkoelt, gaat ineens de telefoon.
Een oude vriendin die je lang niet sprak vraagt of ze mag langswaaien.
Het komt perfect uit.
Niet gehaast nog snel naar de supermarkt, geen paniekrondje met de stofzuiger.
Gewoon even koffie zetten, klaar.
Wanneer ze arriveert, snijd je de versgebakken taart aan.
Het gesprek is gezellig ongedwongen.
Gewoon een fijne zomerdag die onverwacht iets extra's geeft.

Ideale wereld
Is dit verhaalbeeld alleen voor dromerige mensen in de ideale wereld?
Nee! Dit helpt ontspannen.
Probeer het eens uit!
Enne... zelf iemand bellen kan natuurlijk ook!
Het recept voor de taart vind je hieronder.
Fijne vakantie!

Recept zomertaart met kersen

voor 10-12 punten

Ingrediënten:

voor het deeg
100 g roomboter (bijna gesmolten)
100 g havermout 
100 g amandelmeel
60 g boekweitmeel (of speltmeel)
50 g kokosbloesemsuiker (of ruwe rietsuiker)
2 el honing
1/2 tl zout (3 g)

voor de vulling
350 g verse kersen (+150 g voor garnering)
4 mandarijnen  (100 ml sap is nodig)
2 eieren
25 g honing
30 g speltbloem
200 ml slagroom
snuf zout

ook nodig: taartvorm van 26 cm doorsnede


Zo maak je het

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mixerkom en kneed met de hand of een (stand)mixer tot een samenhangende deegbal.
Verpak de bal strak in huishoudfolie en leg ongeveer een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).

Leg een vel bakpapier in de bakvorm of vet in met boter.
Verdeel het deeg over de bodem en de opstaande randen van de bakvorm. Duw het stevig aan.
Zet de bakvorm nu in het midden van de oven op een rooster en bak de bodem 10 minuten.
Ontpit de kersen en halveer ze. Zet apart.
Pers de mandarijnen uit en vang het sap op.
Klop in een schone mixerkom het mandarijnsap,
eieren, honing, speltbloem, slagroom en een snuf zout tot een egaal mengsel.
Haal de bakvorm uit de oven en giet het slagroommengsel op de taartbodem.
Leg de kersen erin.
Zet de vorm terug in de oven en bak de taart 30 minuten.
Haal de vorm uit de oven.
De vulling is nu nog enigszins wiebelig, dat hoort zo.
Tijdens het afkoelen zal de vulling verder stollen.
Laat hem helemaal afkoelen.

Snijd er punten van en serveer. 

Tips:
* Bewaar de taart in een afsluitbare doos max. 6 dagen in de koelkast.
* Invriezen kan ook.
* Zuivelvrij bakken? vervang de roomboter voor kokosolie.
* Vervang de slagroom door (het dikste deel van) kokosmelk.
* Je maakt het glutenvrij als je glutenvrije havervlokken gebruikt en in de vulling de speltbloem vervangt voor maïzena. 
* Lekker? Alle kookboeken staan boordevol dit soort recepten die het perfecte alternatief zijn voor de kant-en-klaar koeken uit de supermarkt: lekkerder en beter!