
Couscoussalade met zalm
Frisse couscous, knapperige groenten, en zachte zalm erbij meer heeft een mens op een zomerdag niet nodig.
Parelcouscous is trouwens net even anders dan de gewone: het zijn kleine, ronde bolletjes van deeg, bijna als minipasta, en ze blijven lekker stevig.
Mijn dochter kwam er laatst mee thuis, en het is echt verrassend lekker.
Het is zo’n maaltijd die je ook op vakantie in Italie zou eten, maar dan nu gewoon thuis.
Bord op schoot of aan de tuintafel.
Alles vers en lekker!
En je hoeft er niet eens lang voor in de keuken te staan.
Lekker eten dat je herkent, makkelijk maakt en gewoon van eenvoudige ingrediënten – dát is Maak het met Marieke.

Couscoussalade met zalm
voor 4 personen
Ingrediënten:
1 t knoflook
2 rode uien
1 tomaat (groot, rijp)
1 grote rode paprika
400 g courgette
peper/zout uit de molen
150 g parelcouscous
olijfolie
2 lente uitjes
1 krop sla
600 g zalm (diepvries, ontdooid) apart gebakken
Zo maak je het:
Pel en snipper de uien.
Pers de knoflook uit.
Verhit een ruime scheut olijfolie in een grote koekenpan of braadpan.
Fruit eerst de ui op laag vuur.
Voeg de uitgeperste knoflook toe en bak kort tot het lekker gaat geuren; zo voorkom je die vervelende, scherpe nasmaak.
Snijd ondertussen de tomaat en paprika in blokjes.
Voeg deze groenten toe en bak 5–7 minuten tot ze beetgaar zijn.
Breng op smaak met peper en zout.
Schaaf de courgette zo dun mogelijk met een schaaf of mandoline hoe dunner, hoe lekkerder in de salade.
Voeg toe aan de andere groenten en laat het zachtjes meebakken.
Was de sla goed en droog hem in een slacentrifuge, zodat je salade straks niet waterig wordt.
Scheur in hapklare stukken.
Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water.
Giet af, spoel kort koud en laat uitlekken.
Meng in een grote schaal de warme couscous met de gebakken groenten.
Schep er een scheut olijfolie doorheen voor extra smeuïgheid. Proef en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
Bak ondertussen de ontdooide zalm in een hete koekenpan in een scheutje olijfolie en een klontje roomboter.
OPGELET: gebruik hiervoor het recept van de kabeljauw, zo voorkom je droge vis!
Verdeel de sla over diepe borden.
Schep er de couscoussalade op.
Leg de apart gebakken zalm ernaast.
Tips:
* Gebruik het recept voor kabeljauw om de zalm smeuïg te bakken. Dat voorkomt droge vis.
* Droog de sla altijd in een slacentrifuge. Het maakt het verschil tussen een frisse salade en een zompige hap.
* Geen slacentrifuge? Dep de sla voorzichtig droog met een theedoek of keukenpapier.
* Geen mandoline? Gebruik een dunschiller en draai de courgette tijdens het schaven steeds een kwartslag voor mooie linten.
* Zet het vuur niet te hoog bij de knoflook, want verbrande knoflook wordt bitter.
* Je kunt de salade ook al een paar uur van tevoren maken; bewaar dan de sla apart zodat die knapperig blijft.
©Maak het met Marieke
Meer van dit soort recepten?
📚 Bestel de boeken en kook mee, gewoon op z’n Mariekes.
