
Tomatensalade
Salade
Een frisse salade met tomaat, komkommer en paprika, zachte kaas, basilicum en een lichte dressing.
Ik maakte deze salade omdat er nu zoveel rijpe, sappige tomaten zijn; smaakvol en betaalbaar.
En die basilicum… die kocht ik eigenlijk uit heimwee naar Italië, maar nu de plant in de vensterbank warempel groeit, móet ik ‘m natuurlijk wel verwerken.
Slim
Wat dit gerecht extra slim maakt, is de combinatie van ingrediënten.
Die niet alleen lekker zijn, maar ook je lichaam een handje helpen: een scheut appelazijn houdt je bloedsuikerspiegel rustig, terwijl extra vierge olijfolie zorgt voor gezonde vetten en de witte kaas voor eiwitten.
Samen geven ze je een verzadigd gevoel.
Handomdraai
Klaar in een handomdraai, fris en vol kleur.
Eet ‘m bij de pasta, een avg-tje of gewoon zo als lichte lunch, met een lekker vers broodje erbij: heerlijk zomers.
Voorgerecht
Wat deze salade extra leuk maakt, is dat hij perfect past bij een pastamaaltijd, zoals lasagne, macaroni of spaghetti.
Eet hem als voorgerecht en je krijgt al meteen vezels, vitamines en gezonde vetten binnen voordat je aan de pasta (koolhydraten) begint.
Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en geniet je meer van de hele maaltijd.
Bovendien helpt het daarna om je energie gelijkmatig vrij te geven, zodat je na het eten niet meteen moe of loom wordt. Een klein, fris begin van je maaltijd met groot effect voor je energie én je smaakbeleving!
Recept tomatensalade
voor 4 personen
Ingrediënten
5 rijpe, smaakvolle tomaten
1/2 komkommer
1 rode paprika
100 g witte kaas (fetakaas of mozzarella)
5 stengels basilicum
1 el appelazijn
3 el olijfolie (extra vierge)
peper en zout uit de molen
Zo maak je het
Snijd de tomaten, komkommer, paprika en witte kaas in hele kleine blokjes van ca. 1 cm.
Doe alles in een grote saladekom.
Hak de basilicum heel erg fijn en voeg toe.
Maak een dressing van de appelazijn en de olie.
Meng dit door de salade.
Bestrooi met peper en zout naar smaak.
Tips:
* Deze salade past erg goed bij een pasta, eet de salade dan vooraf.
* Vervang de kaas voor gerookte kipfilet.
* Bewaar het restje als lunch de volgende dag.
* Kies bij voorkeur voor rijpe, lokaal geoogste tomaten. Die hebben de meeste smaak.
©Maak het met Marieke
Meer van dit?
Bestel de kookboeken!
Dan eet je lekkerder en gezonder vanaf dag 1!


De befaamde macaroni uit Maak het met Marieke