Olijvenbreekbrood

Zoo frans dit olijvenbrood

 

Als je je best doet afbakbroodjes te vermijden. Graag zelf bakt. Maar niet dagelijks wilt wachten tot de gist z`n werk heeft gedaan. Dan is dit recept een aanrader. En dat niet alleen in de vakantie, maar net zo goed gewoon thuis. Dat heeft alles te maken met het gemak waarmee je het maakt. Door bakingsoda te gebruiken, is laten rijzen niet nodig.

Tijdens het uitzoeken van foto`s van een vakantie, een paar weken geleden. Bedacht ik dat het hoog tijd is om dit recept met jullie te delen.
Zo zet je Frankrijk een beetje op tafel, inclusief de warme zomeravonden, de pure smaken, de verse ingrediënten en alles wat geuren aan herinneringen doen beleven. Ik houd ervan.

 

Recept olijvenbreekbrood

Ingrediënten:

250 gr. volkoren speltmeel (bloem kan ook)
10 gr. bakingsoda (of wijnsteen)bakpoeder)
125 gr. olijven (kies voor biologische in een potje)
4 teentjes knoflook
royaal tijm en rozemarijn (gedroogd of vers)
een halve theelepel zout
Zeezout
175 ml. biologische karnemelk (yoghurt kan ook)
4 eetl. olijfolie en wat extra voor bovenop.

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Neem een royale kom en doe daarin het meel , bakingsoda, halve theelepel zout, de karnemelk en 4 eetl. olijfolie.
Hak de olijven heel fijn.
Pers de knoflook uit.
Voeg beiden toe.
Meng met een spatel snel tot een soepel deeg. Meng niet te lang.
Verdeel het deeg met de spatel over een bakmat of bakpapier en leg het op het rooster van de oven.
Bestrooi met wat versgemalen grof, zeezout, de groene kruiden en bestrijk met wat olijfolie bovenop.
Doe dat in deze volgorde anders verbranden de kruiden.
Bak het breekbrood in 30 min gaar, op de onderste richel in de oven. (niet op de bodem van de oven.)

Lekker met een klodder echte roomboter!

Geniet ervan.

Groetjes Marieke