Huisgemaakt met Marieke verkrijgbaar va. 16-11

Homemade Noten

Deze noten bak je zelf in de oven, daarmee maak je ze zoals jij lekker vind.

Noten zijn lekker en erg gezond.

Vandaag kiezen we nootjes als tussendoortje. Steeds meer mensen ontdekken dat ze voedzaam en lekker zijn. En dan heb ik het niet over borrelnootjes maar over de natuurlijke variant. Noten zitten boordevol gezonde ingrediënten. Ze zijn glutenvrij en een goede bron van mineralen en gezonde vetten.

Aangezien je met noten uitgebreid kunt variëren, is het een goed idee om deze noten standaard in je kast te hebben. Het leuke is dat ze niet alleen als tussendoortje lekker zijn. Maar ook een groene salade, ovenschotel of je fruitsalade krijgt een opkikker van een handje gehakte noten. 

Noten toevoegen aan je fruit.

Er is nog een voordeel van noten namelijk door ze toe te voegen aan je fruit. Namelijk bij veel fruitsoorten voorkomt dat dat je bloedsuiker te snel stijgt. Want als dat gebeurt heb je snel na de appel zin in iets (suikerrijks) lekkers. Je voorkomt dat laatste trouwens ook, door vooral te kiezen voor de rode fruitsoorten. En de gele soorten fruit te beperken. Verder is het belangrijk om het fruit zo veel mogelijk in z`n geheel te eten. Dus geen smoothie ervan maken, daarmee krijg je erg veel suikers en weinig vezels binnen. Trouwens dat geldt ook voor versgeperst sinaasappelsap. De sinaasappel zelf opeten is een veel beter idee. Aangezien een glas sap al snel dezelfde hoeveelheid suikers oplevert als een glas cola. Oké, genoeg gedoceerd nu terug naar de noten.

Recept om zelf noten te bakken

Ingrediënten:

600 gr. noten ongebrand en ongezouten
50 gr. pompoenpitten
Paprikapoeder
kerriepoeder
2 snufjes chilipoeder
versgemalen peper naar smaak
1 eiwit
100 gr. rozijnen


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop het eiwit stijf.
Verdeel de kruiden naar smaak over de noten en de pompoenpitten. Door met de kruiden niet al te zuinig te zijn heb je geen zout nodig, dat maakt ze extra gezond.
Roer het eiwit, de noten en de kruiden in een royale kom door elkaar tot alle noten goed bedekt zijn.
Verdeel de noten over de bakmat van Tupperware en leg de mat op het rooster van de oven. (bakpapier kan ook)
Of een rechthoekig deksel van de Ultra pro ovenschaal.
Wat je ook kiest; leg het altijd op een rooster en niet op de bakplaat.
Schuif het rooster met de noten, 1 richel onder het midden in de oven en bak ze 20 min. Let op dat ze niet te donker worden.
Laat ze daarna helemaal afkoelen.
Verdeel de rozijnen na het bakken, tijdens het afkoelen over de noten.
De warmte laat ze een beetje wellen, dat maakt het erg lekker.

Geniet ervan!

Groetjes Marieke

Weetje: Je zit relatief snel vol van een handje noten en je krijgt er veel vezels en voedingswaarde voor terug. Een handje noten is een hand vol gezonde vetten, eiwitten, vezels en vitamines B1, B2, B6 en E en de mineralen foliumzuur, magnesium, calcium, zink, kalium en selenium. Supergezond.


«   »