Plaattaart met peren en noten

Na onze vakantie in Italië kocht ik ricotta uit heimwee en Hollandse peren omdat die hier net geoogst werden…
Toen bleek dat ik de peren vergeten was, moesten ze ineens snel verwerkt worden. Mijn actie kwam net te laat. Terwijl de boter en de suiker stonden te draaien in de keukenmachine, bleken niet alle peren bruikbaar. Dat werd dus een combi van twee appels en twee peren.
Met als gevolg deze plaatcake, waarin ze het verrassend goed doen. 
De rijpe peren, de stevige appels, samen met de knapperige noten. Ze vormen een superlekkere combinatie.

En de ricotta? Die zorgt voor een romige structuur in de cake. 
Je maakt het helemaal af als je er wat keukenstroop overgiet, zodra de cake uit de oven komt en nog moet afkoelen.

De combi van stroop en bruine basterdsuiker, maakt de cake smeuïg en een beetje sticky… zo lekker!

Perenplaattaart met noten

Ingrediënten:

150 gr. lichtbruine basterdsuiker
50 gr. keukenstroop
200 gr. zeer zachte roomboter
4 eieren
200 gr. zelfrijzend bakmeel
250 gr. ricotta
100 gr. amandelmeel
1 snuf zout
1/2 tl. kardemom
2 tl. kaneel

2 rijpe handperen
2 stevige appels (elstar)
100 gr. hazelnoten en pecannoten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 gr. (hetelucht 160)
Vet een rechthoekige bakvorm in van ongeveer 23×30 cm. dat kan een ovenschaal zijn, maar een andere vorm kan ook.

Zorg ervoor dat je de vorm royaal en nauwkeurig invet met roomboter.

Schil en snijd de peren en appels in zeer dunne plakjes, gebruik evt. een mandoline.

Klop in de keukenmachine of met een mixer de basterdsuiker, de stroop en de boter luchtig. Dit duurt ongeveer 5 min.
Voeg nu de eieren en de ricotta toe en klop even goed door tot alles gemengd is.
Voeg nu het bakmeel, amandelmeel, zout, kardemom en de kaneel toe.
Meng nog slechts heel kort door elkaar en zet de machine stil zodra alles gemengd is.

Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
Zet de plakjes peer rechtop in het beslag en duw het een beetje aan.
Hak de noten grof in de superchef en verdeel ze erover heen.
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.

Bak de cake in 50 minuten gaar.

Giet er wat stroop overheen als je hem uit de oven hebt gehaald.

Laat de cake helemaal afkoelen.
Serveer de cake in blokjes met vers geklopte slagroom!

Lekker van genieten!

©Maak het met Marieke

Tips: Varieer door de suiker en stroop te vervangen door 75 gr. honing en 125 gr. gedroogde, geraspte dadels.

Je kunt dit recept ook in een kleinere vorm van 20 cm. doorsnede bakken. Halveer hiervoor alle ingrediënten en bak op 170 graden, 30 minuten.

Lekker? Probeer ook deze:

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg! Gewone recepten; welke zijn dat?
Daarmee staat de boeken boordevol.

Want ik geloof dat lekker eenvoudiger kan!