Tulband met appel

nog ééntje dan...

De tulband met appel is een recept wat je gerust een succesnummer mag noemen.
Al zolang  ik me kan heugen. Deze kreeg ik van huis uit mee.

Interview Nederlands dagblad
De redacteur van het Nederlands Dagblad vroeg me of ik erover wilde vertellen. In combinatie met het recept zelf staat het in de krant van 15 februari.
Je leest hier het artikel: Interview Nederlands Dagblad over evenwicht

Recept in het boek
In het boek Maak het met Marieke kreeg de tulband een plekje en op dit blog.
Maak het eenvoudig om van te genieten.

recept voor tulband met appel

Ingrediënten:


250 gr. witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
250 gr. zeer zachte roomboter
4 eieren
250 gr. zelfrijzend bakmeel
50 ml. melk
snuf zout
1 middelgrote appel (Goudreinet of
Jonagold)
rasp van een citroen

Optioneel voor glazuur:
100 gr. poedersuiker
2 el. mandarijnsap

Zo maak je het: 


Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht 150 graden).   
Vet een tulbandvorm royaal en nauwkeurig
in met roomboter.
Boen de schil van de citroen schoon en rasp ongeveer
de helft van de schil.
Schil de appel en snijd eerst in vier parten en dan in flinterdunne plakjes.

Klop in de keukenmachine de suiker met de boter romig, dit duurt ongeveer 8 minuten.
Voeg nu een voor een de eieren toe.
Voeg de melk en het citroenrasp toe.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout eraan toe en klop dan nog kort, zet de machine meteen stil zodra alles gemengd is.

Schep het beslag met een spatel in de tulbandvorm.
Verdeel de appelplakjes in het beslag door ze er rechtop in te zetten. De appelplakjes mogen een beetje boven het beslag uitsteken.
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.
Bak de tulband in ongeveer 60 min. gaar, controleer met een cakeprikker of de cake gaar is.
Laat de tulband helemaal in de vorm afkoelen.
Keer de cake uit de vorm.

Voor het glazuur:
Pers een mandarijn uit en meng met de poedersuiker
tot een dik glazuur. Giet dat over de tulband voor een feestelijk
effect.
Uiteraard kun je de glazuur ook weglaten.

©Maak het met Marieke