Oude Wijvenkoek

Kruidige, smeuïge, echte koek!

Deze oude wijvenkoek maak je zonder geraffineerde suiker en is kostelijk smeuïg! Voor het geval je nu dreigt af te haken: de smaak van de koek is zoet, herkenbaar en kruidig. Dat komt door de stroop en de honing. De combinatie aan kruiden geven deze koek precies het juiste evenwicht. Bovendien zet je hem binnen een kwartier in de oven.

Met dit heerlijke recept zet je in een handomdraai een echte oude wijvenkoek op tafel. Zet een vers bakkie koffie of thee, snijd een dikke plak verse koek, besmeer royaal met roomboter en geniet van deze Gronings lekkernij.

Maak het eenvoudig om van te genieten!

Recept oude wijvenkoek

Ingrediënten:

50 gr. appelstroop 
150 gr. honing
1 ei
60 ml. olijfolie (of koolzaadolie)
200 ml. karnemelk

150 gr. roggemeel (te koop bij de molen of online)
100 gr. speltbloem

2 tl  baking soda (forse theelepels)
1 el. kaneel
2 el. gemalen anijs ( niet te zuinig zijn)
2 tl. koekkruiden
1 snuf zout

Zo maak je het:

Vet een cakevorm royaal en nauwkeurig in met boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.
Meng alle natte ingrediënten in de keukenmachine of met de mixer tot een luchtig mengsel.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Voeg alle droge ingrediënten toe aan het eimengsel.
Meng even heel goed door elkaar, maar overdrijf niet door lang te roeren.
Schep het beslag in de cakevorm en zet hem op een rooster in het midden van de oven.
Bak de koek 35 min. op 180 graden.
Laat de vorm op een rooster afkoelen. 

 

©Maak het met Marieke

Waarom zelf bakken?

In tegenstelling tot de echte ingrediënten in bovenstaand recept bevat gekochte ontbijtkoek teveel geraffineerde suikers en conserveermiddelen. Je lichaam herkent dat niet als brandstof. Dit is leeg voedsel en dat geeft geen energie. Met als gevolg een opgeblazen gevoel, of snel zin hebben in de volgende plakjes uit het pak..... Dit lokt snaaimomenten uit. 

Dit recept staat ook in Maak het met Marieke.
Het eerste kookboek wat verkrijgbaar was in deze webshop. Het is uitverkocht.
Dit boek komt echter naar verwachting in november 2024 opnieuw op de markt in een herziene versie.