Ontbijt met havermout, appel en pindakaas

Dit ontbijt lijkt net warme appeltaart! En die verrassende associatie creëer je eenvoudig door het recept precies te volgen. Je ontdekt dan dat het in laagjes in je schaaltje gaat.
En dat is het geheim van deze smaakbeleving.
Gelukkig is het tegelijk megagezond. Ongelooflijk toch?!

Dat kunnen we wel gebruiken zo net na de vakantie. Je weet wel. Als het dagelijks ritme weer even voelt als een strak harnas. Wennen is dat.
Dat maakt goed en lekker eten extra belangrijk. Zonder dat het maar een snippertje nadeel heeft voor je energiepeil. En snaaimomenten voorkomt. Kan dat samengaan? Yep! Daar is dit recept een perfect voorbeeld van. 
Net als alle andere ontbijtrecepten uit beide boeken!

Lunch
En voel je vrij te variëren, want dit recept kan ook prima doorgaan als lunch. Bovendien is het zeer voedzaam en overheerlijk! Het levert je precies dat fijne, verzadigde gevoel wat comfortfood kenmerkt. Tegelijk blijft dit recept ver weg van het weeïge ouderwetse papgevoel. Dat laatste vind ik persoonlijk om te griezelen. Hoewel ik weet dat veel mensen daar anders over denken.... 
Afijn, we gaan aan de slag.

Ontbijtrecepten
Eerst even dit.
Zoek je naar meer ontbijttips die je lang verzadigen?
Die recepten vind je in zowel in het kookboek Huisgemaakt met Marieke als in het proefschrift. 


 

Wil je meer tips over gezond en goed ontbijten?

Bekijk dan dit blog:

 

Recept voor ontbijt met havermout, appel en pindakaas

Ontbijt voor 2 personen.
Lunch voor 1 persoon.

Ingrediënten: 

150 ml. volle melk
1 el. pindakaas (40 gr.)
50 gr. volkoren havermout
25 gr. havermout
30 gr. rozijnen
1 grote elstar appel
1 el. kaneel
250 gr. volle yoghurt

Zo maak je het:

Lees voor je begint het recept + tips helemaal door.

Breng in een steelpan, met dikke bodem, de melk aan de kook.
Snipper ondertussen de appel met schil in kleine blokjes.
Voeg de twee soorten havermout en pindakaas toe aan de warme melk. 
Roer twee minuten door.
Schep het mengsel in een diep bord.
Verdeel de rozijnen eroverheen.
Smelt een klontje roomboter in dezelfde pan. (afwassen tussendoor hoeft niet.)
Schep de appelblokjes en de kaneel in de warme boter en laat met deksel op de pan een paar minuten smoren, tot de appelblokjes iets zachter worden.
Maar maak er geen moes van.
Schep de zachte appelblokjes op de rozijnen.
Laat het een enkele minuut afkoelen.
Giet de yoghurt erop.
Verdeel het over twee schaaltjes of eet alles lekker zelf op!


©Maak het met Marieke

Tips:

* Vervang indien nodig de melk voor kokosmelk, havermelk of amandelmelk.
* Vervang de yoghurt evt. voor plantaardige kwark.
* De combinatie van volkoren havermout en havermout zorgt voor precies de juiste knapperigheid. De volkoren vlok is namelijk steviger en voorkomt dat het een weeïge brei wordt.
* Volkoren havermout is hetzelfde als havervlokken
* Verwerk de appel met schil, deze vezels zijn belangrijk voor je darmen. Boen deze schil wel heel goed schoon met een microvezelspons.
* Voor het appeltaarteffect is het belangrijk om niet alles door elkaar te roeren. Maar de laagjes te creëerden zoals beschreven staat in het recept.
* De pindakaas is vervangbaar door notenpasta. 
* Het eerste kookboek: Maak het met Marieke is definitief uitverkocht. Maar i.v.m. de aanhoudende vraag ernaar, komt er mogelijk een herziene versie eind 2024. Blijf op de hoogte over de ontwikkelingen en volg ons via FB. en Instagram.