Zo rasp je abrikoos

Abrikoos als vervanger voor geraffineerde suiker.

Voor het ontwikkelen van recepten zonder geraffineerde suikers, gebruik ik graag gedroogde abrikoos als vervanger.  Bovenstaande foto toont de gedroogde versie, ook wel aangeduid met gewelde, maar dat komt op hetzelfde neer. Niet alleen heeft deze vrucht nog veel vezels en mineralen, maar ook is de zachte structuur en de zoete smaak heel geschikt om mee te bakken. 
De meest gestelde vraag hierover van lezers is echter hoe doe ik dat?
Het antwoord vind je in het proefschrift op blz. 26.

Video
Maar ook in onderstaande video, waarin je ziet hoe je abrikozen raspt. En welke slimme truc je in kan zetten, zodat je dit klusje niet wekelijks hoeft te herhalen. Bonustip: leg ze koud voor je gaat raspen/fijnhakken, de dan stevige abrikoos is dan beter te verwerken.

Wat is het effect van minder suiker?

Het antwoord op deze vraag beschrijf ik uitgebreid in het proefschrift. Je leest hoe wij balans gevonden hebben in eten en bewegen.
Maar ook hoe dat voor jou kan werken. Aangevuld met een serie van 40 nieuwe recepten, die samen met de 120 recepten uit het kookboek, een perfect uitgangspunt zijn om los van hippe hypes een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

DE Appeltaart op blz. 92 uit Maak het met Marieke

In tegenstelling tot andere recepten is de receptuur voor deze appeltaart nooit meer aangepast, nadat ik het ontwikkeld heb.
De knapperige deegstructuur met de smeuïge appel/rozijnenvulling is een perfecte combi. Het ultieme bewijs dat lekker ook gewoon zonder geraffineerde suiker kan.
Daarvoor gebruik je nu geraspte abrikoos.
Tip: Laat de appeltaart helemaal afkoelen en opstijven in de koelkast, daar wordt ìe extra lekker van.

Toen ik 12 jaar geleden startte met het maken van suikervrije recepten, was dit de eerste taart waarvan de samenstelling gezonder werd. Niet alleen door de suiker te vervangen, maar ook door havermout en volkoren meel in de juiste verhouding toe te voegen. Dat levert een jou nu ook een heerlijke taart en is tot op de dag van vandaag een succesnummer. 
Proef maar!

 

De cake met roomkaas glazuur blz. 24 uit het proefschrift.

In het recept voor deze cake gebruik je ook geraspte abrikoos. 
Wat verder opvalt aan deze is dat je geen boter maar olie toevoegt. Dat maakt de structuur van de cake lekker smeuïg, een tikje plakkerig, maar zo lekker weer eens iets anders!

Je vindt het recept op blz. 24 van het proefschrift.
Maar er is meer in te ontdekken.
Zo heb ik eigen ervaring met afvallen, creatieve tips en praktische inzichten gebundeld. Het boekje biedt adviezen die je helpen om balans te vinden in eten en bewegen.
Daarmee versterkt het de kracht van het kookboek.
Daarom ontvang je
 nu een gratis attentie bij aankoop van het set.
De serie van ruim 40 splinternieuwe recepten in het proefschrift maakt het geheel compleet.

 

 

Het eerste kookboek Maak het met Marieke is definitief uitverkocht. Hiervan wordt een herziene uitgave verwacht in november 2024.