Italiaanse koffiecake met amaretto

Dit is een ongelooflijk lekker cakeje!
Smeuïg en koffieïg. 
Warm, winters en kruidig.

Het idee hiervoor ontrolde zich op een onverwacht moment.
Namelijk zeer vroeg in de morgen.
Tijdens de eerste wandeling met onze hond Boris.
Het was pikdonker in de grienden.
Stil.
Een dichte mist leunde zwaar tegen de rietkraag.
Op het water dobberden slapende zwanen, in de ogenschijnlijke vorm van witte biezen mandjes.
En het was koud.
Bitterkoud.
Terwijl Boris en ik ervan genoten, dwarrelden mijn gedachten over recepten.
Zoals de sneeuwvlokken rondom ons.
En rook ik plotseling deze vers gebakken cake.
Het aardedonker bood rust en ruimte het idee verder af te wegen. Eenmaal thuis moest ìe wel onmiddellijk de oven in.
Om te kunnen proeven of het klopte wat ik in gedachten rook.
Je vindt het resultaat in het recept hieronder.

Lekker van genieten!

Italiaanse koffiecake met amaretto

voor +/- 10 plakjes (als je burgerlijke plakjes snijdt..)

Ingrediënten

50 ml. amaretto likeur
150 ml. verse filterkoffie
200 gr. rozijnen
100 gr. roomboter
100 gr. volle yoghurt
100 gr. rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
3 eieren
100 gr. speltmeel
150 gr. speltbloem
10 gr. bakingsoda (of 10 gr. wijnsteenzuurbakpoeder)
snuf zout
50 gr. keukenstroop

ook nodig: cakevorm van 1,5 l.

Zo maak je het:

Lees voor je begint eerst het hele recept en de tips.

 

Giet de amaretto en de warme koffie in een diep bord.
Laat hier de rozijnen minimaal een uur in weken. (langer is lekkerder)

Verwarm de oven voor op 170 graden. (hetelucht 160 gr.)
Knip een vel bakpapier in twee ongelijke stroken. En leg ze gekruist in de bakvorm.
Hierdoor til je straks de cake gemakkelijk uit de vorm.

Smelt de roomboter.
Klop in een royale mixerkom de boter, yoghurt, suiker en eieren luchtig. Dat hoeft slechts kort.
Voeg  het speltmeel, speltbloem, snuf zout en bakingsoda er aan toe.
Klop alles kort en goed door elkaar.
Schep met een schuimspaan de rozijnen uit het koffiemengsel en voeg toe aan het beslag. 
Voeg 50 ml. van het amaretto/koffiemengsel toe aan het beslag.
Schep met een spatel het beslag even om en daarna in de cakevorm. 
Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster.
Bak de cake in 35 min. gaar.
Voeg de keukenstroop toe aan het restant van het amaretto/koffiemengsel en roer even om. 
Leg de nog warme cake op een cakeplateau.
Prik her en der gaatjes in de cake en giet de koffiesiroop er voorzichtig overheen, zodat het enigszins in de cake zakt. 
Laat de cake helemaal afkoelen.

 

Serveer de cake op kamertemperatuur.

Bewaar de cake in een afsluitbare cakedoos.

Tips:
verse filterkoffie zet je eenvoudig door een losse filterhouder op een thermoskan te plaatsen. Doe er een filterzakje en gemalen koffie in, kokend water erop et voilà; de lekkerste koffie staat voor je klaar!
* Bij gebruik van een goede kwaliteit siliconen bakvorm is invetten of het gebruik van bakpapier overbodig.
* De rozijnen een nacht laten wellen in de koffie-amaretto is extra lekker.
* Als je geen stroop wilt gebruiken kun je de koffie-amaretto ook even verwarmen en binden met 2 el. maizena.
* Serveer een plakje cake met een dikke klodder hangop.
©Maak het met Marieke

Weet je dat bijna al mijn recepten op deze manier ontstaan?
Kijken, nadenken, afwegen en proeven. 

Zoveel mogelijk binnen het evenwicht van de middenweg. Dat betekent geen overdaad aan suikers en vetten. 
Gemaakt met gewone, herkenbare ingrediënten.
Die gulden middenweg dat houd je het langst vol!