Pukkenie
Geen pudding, toch pudding.
Dit dessert is een combinatie van romige vla, bosbessen en een paar (oude) boterhammetjes. Zo warm uit de oven een heerlijk toetje! Maar koud smaakt ìe ook perfect. Bij ons stond de ovenschaal met het overgebleven restant op het aanrecht. Te wachten tot er in de koelkast een plek vrij kwam. Zo ver kwam het echter helemaal niet. Want ondertussen nam werkelijk iedere `langsloper` in het voorbijgaan even een hap...
Fanatieke broodbakkers
Omdat ongelooflijk veel lezers van de kookboeken zich ontpoppen als fanatieke broodbakkers, zal er ongetwijfeld hier en daar wel eens een los boterhammetje overblijven.
Natuurlijk is weggooien geen optie.
Daarom bedacht ik voor hen dit recept.
Maar met `gewoon` brood kan het ook.
Het smaakvoordeel van deze pukkenie met zelfgebakken brood erin komt voornamelijk uit in de structuur ervan. Stel je de zachtromige, enigszins fluffy-pudding eens voor. En dat gecombineerd met het luchtige brood ertussen, samen met een royale lik roomboter en rode vruchtenjam erop...
Proef je èm?
Dan volgt hier het recept.
Recept pukkenie
Voor 6-8 personen
Ingrediënten:
500 gr. griekse yoghurt
250 ml. melk
3 eieren
100 gr. honing
4 (oude) boterhammen
350 gr. rode vruchtenjam (minder suikers )
+/- 50 gr. roomboter
ook nodig: ovenschaal van minimaal 2 l.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden. (hetelucht 180 gr.)
Vet de ovenschaal in met boter.
Snijd van het zelfgebakken brood, wat overbleef, 4 plakken van elk 1cm. dik.
Besmeer de boterhammen royaal met roomboter.
Bestrijk ze met een dikke laag jam.
Snijd de boterhammen in kleine driehoekjes. (vorm komt niet zo krap.)
Klop in een royale mixerkom de eieren los.
Voeg de griekse yoghurt, melk, en honing toe en mix tot een egaal geheel.
Giet 1/3 deel van het melkmengsel op de bodem van de schaal.
Leg hier de helft van de brood-driehoekjes op.
Giet hierop 1/3 deel van het melkmengsel.
Leg de rest van de brood-driehoekjes erin.
Giet het laatste deel van het melkmengsel erop.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven op een rooster.
Bak de pukkenie in 30-35 min. gaar zodat de vla net aan gestold is.
Serveer hem warm.
©Maak het met Marieke