Lentesalade met makreel en sinaasappel

Soms is een ongedachte combinatie van ingrediënten zo lekker dat het bijna ongeloofwaardig is. Deze salade is daar een voorbeeld van.
Nadat ik op de markt zo`n heerlijke gestoomde makreel kocht, in de koelkast sinaasappels en een halve spitskool vond, was dit nieuwe idee plotseling een recept.
Lenteachtig.
Verrassend.
Lekkerrrr...

Waarom uitproberen?
Terwijl je dit leest denk je wellicht: dit zou ik zelf nooit zo doen...
Die gedachte is begrijpelijk. Tegelijk daag ik je uit om deze te maken en jezelf te verrassen. Want ik fluister je nu alvast in: je weet niet wat je proeft. De combinatie van de knapperige spitskool, blokjes komkommer met de zilte makreel en de sappige sinaasappel is echt fenomenaal!
Voeg er evt. nog een handje verse peterselie aan toe.

Serveersuggesties
Serveer met de aardappelcroqs uit Huisgemaakt met Marieke.
Of met verse frietjes. 
Of als lunch.
Of op het buffet als je een feestje hebt.


Geen visliefhebbers?
En heb je echt geen enkele visliefhebber in huis? Vervang de makreel dan voor gerookte kipfilet.

 

Weetje!
Meer groenten in je eetpatroon is dé manier om gezonder te leven en daarom vind je in beide kookboeken talloze recepten waarmee je ze gevarieerder en lekkerder klaarmaakt! 

Recept voor lentesalade met makreel en sinaasappel

voor 4 personen

Ingrediënten:

1 gestoomde makreel (visboer)
350 gr.  spitskool ( schoon gewicht)
1 halve komkommer
2 handsinaasappelen

Dressing:
2 el. mayonaise
150 ml. volle yoghurt
2 tl. mosterd
versgemalen peper

 

Zo maak je het:

Schaaf de spitskool zeer dun op een mandoline of in de keukenmachine.
Doe de geschaafde kool in een royale kom.
Verwijder van de makreel het vel en de graten.
Snijd of pluk stukjes van de vis en voeg toe aan de kool.
Snijd de komkommer in kleine blokjes en voeg toe.
Schil de sinaasappelen zo dik dat het witte velletje eraf gaat. 
Snijd de vruchten in blokjes en voeg toe aan de kool.
Meng in een bakje alle ingrediënten voor de dressing en voeg toe aan de salade. 
Schep alles goed om en om.
Laat de salade een uurtje staan en serveer.

 

Tips:

* De salade is afgedekt in de koelkast 4 dagen houdbaar.
* De makreel is te vervangen voor gerookte kipfilet.
* Dun schaven geeft deze salade veel extra smaakbeleving. Laat je daarom niet verleiden dit te dik te snijden.
* Het in laten trekken van de dressing zorgt ervoor dat de kool ietsie zachter wordt, dat komt de smaak ten goede.
* Wees niet te zuinig met mosterd.


©Maak het met Marieke