Lunchpannetje

Lunchpannetje

Een bordje boordevol zachte kruidige groenten, met een smeuïg eitje op knapperig gebakken toastbrood. Zoooo lekker! 

 

Hoe en waarom?

Wij Nederlanders hebben zo onze gewoonten. Denk alleen al aan de vastgeroeste gedachte dat we tussen de middag een stapel boterhammen eten. Natuurlijk generaliseer ik nu.
Of valt dat mee?  Ik ontmoet veel mensen die de meerwaarde van het aankleden van de boterhammenlunch nog moeten ontdekken.
Maar zodra je de voordelen ervan ervaart is de oplossing aantrekkelijker.
Behalve dat het een eenvoudige manier is om meer groenten te eten, verzadigd dit ook langer.
Dit bordje gebakken groenten met knapperig toastbrood maakt het je meteen veel makkelijker om de lunch minimaal 20 minuten te laten duren. Die tijd heeft je brein nodig om het verzadigingssein af te geven. Gun dat je buik en brein.
Verder eet je automatisch minder bewerkte (beleg)producten. Met een stabielere bloedsuikerspiegel tot gevolg. En daarmee verklein je aanzienlijk de kans op snaaimomenten later op de dag. 

 

De praktische oplossing

Het lunchpannetje uit dit blog is hiervoor een lekkere optie.
Het recept bevat veel groenten én brood. Dat laatste is namelijk een prima product. Mits gebakken met ingrediënten van goede kwaliteit.
Daarbij komt dat dit lunchpannetje ook prima koud gegeten kan worden. Handig; je kunt het dus van te voren klaar maken.  

 

Recept lunchpannetje

voor 6 personen

 

Ingrediënten:

400 gr. champignons
300 gr. prei
300 gr. paprika
3 stengels bleekselderij
2 trostomaten
2 el. harissakruiden
versgemalen zout en peper naar smaak
6 eieren

Zo maak je het:

Lees het recept helemaal door voor je begint.


Geroosterd brood
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plaat vol met oude (zelfgebakken) boterhammen. 
Schuif de plaat in het midden van de oven. 
Schakel nu de oven in op 180 graden. Het brood zal gaan roosteren in de opwarmende oven, waardoor je ook deze eerste vrijkomende warmte benut. 
Rooster de boterhammen in ongeveer 10 min. knapperig.
Haal de bakplaat eruit en laat afkoelen.
Je kunt nu in de oven een bakrecept schuiven, of uitschakelen.

 

Lunchpannetje
Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan.
Was en snijd de paprika en bleekselderij in kleine stukjes.
Bak de groenten al omscheppend een paar minuten in de olie.
Zet de hittebron halfhoog.
Snijd de champignons in plakjes en voeg toe.
Snijd de tomaten in blokjes, de prei in dunne ringetjes en voeg toe.
Voeg de harissakruiden er aan toe en schep even om en om.
Leg het deksel bijna sluitend op de pan en laat het 5 min. smoren.
Breek de eieren boven de groenten en leg het deksel half terug op de pan.
Laat de eieren in 10-15 min. stollen op de groenten.
Bestrooi met versgemalen zout en peper naar smaak.

Verdeel de groenten over de borden en serveer met de geroosterde boterhammen. 

Tips:

* Bestrijk de afgekoelde, geroosterde boterhammen met een lik roomboter.
* Voeg een klein blikje uitgelekte witte boontjes of edame boontjes eraan toe.
* Vervang de kruiden voor paprika poeder en gedroogde italiaanse kruiden.
* Dit lunchpannetje is ook erg lekker om te serveren als  warme maaltijd met een maaltijdsoep.
* Je lunch aankleden gaat ook prima door salades uit de kookboeken toe te voegen. 


©Maak het met Marieke